Volledig scherm
PREMIUM
Theo Krabbe © Marco De Swart

Paus Franciscus slaat terug

ColumnZijn geloofwaardigheid en reputatie waren aangetast. De Argentijnse paus Franciscus was zelf in opspraak geraakt door de beschuldigingen van de conservatieve aartsbisschop Carlo Maria Viganò, de voormalige ambassadeur van het Vaticaan in de Verenigde Staten. 

Deze oud-diplomaat beweerde dat paus Franciscus zelf het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken heeft toegedekt. Franciscus zou persoonlijk sancties van paus Benedictus XVI tegen de ontuchtige Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick, die meerdere jonge jongetjes zou hebben verkracht, hebben teruggedraaid. Bovendien werd de paus door velen verweten weliswaar steeds met woorden het seksueel misbruik scherp te veroordelen, maar niet de daad bij het woord te voegen door concrete maatregelen te nemen om misbruik en het toedekken ervan in de toekomst te voorkomen.

  1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
    PREMIUM
    COLUMN

    ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

    Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.