Volledig scherm
PREMIUM
André Manuel © Koen Verheijden

Ramptoeristen

ColumnEr bestaan dus mensen die op de snelweg uit hun auto stappen om uitgebreid de reanimatie van een verkeersslachtoffer te filmen. En die dan ook nog eens pissig reageren als een agent ze vraagt of ze daar alsjeblieft mee op willen houden. Want ergens hebben die mensen het idee opgevat dat ze het volste recht bezitten om de ellende van een ander te filmen en dit dan vervolgens te delen via Facebook.

Je moet van al die ramptoeristen naam en adres noteren om later volslagen vreemden de kans te bieden een leuk filmpje te schieten als ze hun laatste adem uitblazen in hun sterfbed. Dat er tientallen mensen tegen het slaapkamerraam aan het bonken zijn, die op hoge toon eisen dat de gordijnen verder opengetrokken moeten worden omdat ze ook het volste recht hebben op zo'n schitterend filmpje.

  1. Bewegen te bewegen, dat is (nog niet) simpel
    PREMIUM
    HET DEBAT

    Bewegen te bewegen, dat is (nog niet) simpel

    Nooit in de geschiedenis van ooit heeft een kind een commando nodig gehad om te bewegen. Kinderen kunnen dat helemaal vanzelf. Al voor ze geboren zijn, schoppen ze. Houd een baby vlak boven de grond en hij maait zijn beentjes rond in de lucht, klaar om weg te rennen. Ze laten stoppen met bewegen, dat is de kunst. Niet op tafel klimmen, niet rennen over de bank, niet springen op je bed. Kinderen laten stilzitten is bijna onmogelijk, maar we hebben de code gekraakt. De commando’s ‘zit stil’, ‘hou je mond’ en ‘stop met wiebelen’ houden we als basis. We combineren dat met het wegbezuinigen van gymleerkacht en schoolzwemmen, in ruil daarvoor bieden we prijzige zwemlessen en sportverenigingen waar veel gezinnen geen geld voor hebben. En daar gooien we bij: beeldschermen. Kijk, als je hiernaartoe swipet, zie je domme spelletjes, en de andere kant op zie je een filmpje van opa die zijn kunstgebit eruit haalt. Ze snappen het zo. Kijk mam, ik heb YouTube gevonden! En Netflix! Goed zo, kind. En weg zijn ze, om nooit meer terug te komen zolang de oplader het doet.

Opinie