Volledig scherm
PREMIUM
Martha Riemsma © Carlo ter Ellen

Saamhorigheid in Twente, in voor- en tegenspoed

ColumnDe verslaggeefster van Radio 1 vraagt het met lichte verwondering in haar stem. „Is dit nou leedvermaak, of is het gezamenlijke rouwverwerking die jullie daar meemaken in Twente?” In de week voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen van FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie, is De Grote FC Twente Degradatie Show twee avonden uitverkocht.

Leedvermaak? Nee, het is een grote ode aan de normale supporter”, antwoordt cabaretier Thijs Kemperink. En waarom zouden we ons door de rest van Nederland uit laten lachen als we dat ook heel goed zelf kunnen?”

  1. Krabbe: Kerksluiting is geen ramp
    PREMIUM
    kaf en koren

    Krabbe: Kerkslui­ting is geen ramp

    De sluiting van kerkgebouwen begint in de Rooms-Katholieke Kerk dramatische vormen aan te nemen. De cijfers spreken voor zich. Zijn er op dit moment in het aartsbisdom Utrecht nog 280 kerken open, over tien jaar zijn er naar verwachting nog tien tot vijftien kerken over, waarvan een handjevol in Twente en de Achterhoek. Dat vertelde kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, vorige week zaterdag in een interview met deze krant. Opzienbarend was dat niet. Eijk vertelde eigenlijk ook niets nieuws. Al op 25 oktober 2013 schreef de kardinaal daarover een brief aan de katholieken in het aartsbisdom, die ging over het geloof in tijden van kerksluiting. Bij parochianen roept het sluiten van een kerkgebouw veel emoties op. Het is het gebouw, waarin ze ter kerke zijn gegaan, een huwelijk hebben gesloten, hun kinderen hebben laten dopen en hun overledenen de laatste eer hebben bewezen. Of kerksluiting zonder meer een ramp is? Nee. Waarom eigenlijk?

Opinie