Volledig scherm
PREMIUM
Rob Wissink (links) en Teun Staal © Carlo ter Ellen

Saxion beschuldigd van censuur: overtrokken of ongelukkig?

OpinieHogeschool Saxion kreeg kritiek, omdat ze niet wilde meewerken aan een documentaire over de genocide op het Aramese volk in 1915. 'Zwaar overtrokken', noemt Rob Wissink de aantijging van censuur. Ook Teun Staal vindt de reacties overdreven, maar hij meent dat Saxion ongelukkig opereerde.

ROB WISSINK: OVERTROKKEN

Volledig scherm
Rob Wissink © Carlo ter Ellen DTCT

Is het niet plaatsen van een artikel over student/documentairemaker Shayo Numansen in het online hogeschoolmagazine Sax censuur? Ik vind dat zwaar overtrokken. Bij censuur denk ik aan het willens en wetens monddood maken van schrijvers en sprekers van het vrije woord. Veelal door machthebbers en invloedrijke instanties, om de publieke opinie te beïnvloeden.

Deze week kopte deze krant: 'Saxion maakt zich schuldig aan censuur'. Let wel: tussen aanhalingstekens, want het is de mening van Shayo Numansen. Zij is van Aramese en Chaldese komaf en vindt dat Sax het artikel over haar gevaarlijke reis naar Zuidoost-Turkije had moeten plaatsen en dat het bestuur van Saxion, door haar niet te steunen, direct is bezweken voor vermeende Turkse druk.

Opinie