Volledig scherm
PREMIUM
André Manuel © Koen Verheijden

Sommige dingen moet je gewoon voor jezelf houden

ColumnHet is, zoals we dat in Twente zo bijzonder nuchter kunnen omschrijven 'Gin weer veur nun blank'n.' Horrorverhalen over eenden die vastgeplakt aan het asfalt worden geholpen door de plaatselijke Chinees. Een ongekende droogte die van heel onze provincie een filiaal van de Oostvaardersplassen maakt.

En als je dan ook nog leest dat we onze ambtenaren eerder naar huis sturen omdat ze allemaal griepverschijnselen vertonen in hun klimaatgecontroleerde kantoortjes, dan weet je: het is warm in ons land.

  1. Bewegen te bewegen, dat is (nog niet) simpel
    PREMIUM
    HET DEBAT

    Bewegen te bewegen, dat is (nog niet) simpel

    Nooit in de geschiedenis van ooit heeft een kind een commando nodig gehad om te bewegen. Kinderen kunnen dat helemaal vanzelf. Al voor ze geboren zijn, schoppen ze. Houd een baby vlak boven de grond en hij maait zijn beentjes rond in de lucht, klaar om weg te rennen. Ze laten stoppen met bewegen, dat is de kunst. Niet op tafel klimmen, niet rennen over de bank, niet springen op je bed. Kinderen laten stilzitten is bijna onmogelijk, maar we hebben de code gekraakt. De commando’s ‘zit stil’, ‘hou je mond’ en ‘stop met wiebelen’ houden we als basis. We combineren dat met het wegbezuinigen van gymleerkacht en schoolzwemmen, in ruil daarvoor bieden we prijzige zwemlessen en sportverenigingen waar veel gezinnen geen geld voor hebben. En daar gooien we bij: beeldschermen. Kijk, als je hiernaartoe swipet, zie je domme spelletjes, en de andere kant op zie je een filmpje van opa die zijn kunstgebit eruit haalt. Ze snappen het zo. Kijk mam, ik heb YouTube gevonden! En Netflix! Goed zo, kind. En weg zijn ze, om nooit meer terug te komen zolang de oplader het doet.

Opinie