IPTCBron Marco De Swart Enschede;NL;Theo Krabbe. TC Tubantia FOTO MARCO DE SWART
Volledig scherm
PREMIUM
IPTCBron Marco De Swart Enschede;NL;Theo Krabbe. TC Tubantia FOTO MARCO DE SWART © Marco De Swart

Voor de ontmoeting met God of de Eeuwige is rust en innerlijke stilte onmisbaar

columnWe leven in een luidruchtige samenleving vol lawaai en drukte. Auto’s van jongeren zijn soms net rijdende discotheken geworden. De stampende beats uit de luidsprekers zijn goed hoorbaar. Te pas en te onpas rinkelen luid de ringtones van de smartphone. Op straat lopen mensen hardop pratend te bellen. Wie met een instelling of organisatie belt en dan in de wachtstand gezet wordt, moet soms de meest verschrikkelijke muziek aanhoren. Weten we eigenlijk nog wel wat stilte is? Stilte, is dat zwijgen? Afwezigheid van geluid? Kunnen we stilte eigenlijk nog wel verdragen? Wat roept de stilte bij ons op?

 1. Op zoek naar demonstranten in Oldenzaal en een botsing met een lezer die duidelijk geen fan is
  PREMIUM

  Op zoek naar demonstran­ten in Oldenzaal en een botsing met een lezer die duidelijk geen fan is

  Niet dat ik ooit die illusie heb gekoesterd. Maar in dit vak win je niet snel een populariteitsprijs. Een vermakelijke en onschuldige column of een luchtige bijdrage aan onze rubriek ‘Wa’k zegg’n wol’ wordt meestal instemmend, welwillend en als het even meezit met enig enthousiasme ontvangen. Anders wordt het als er een kritische noot wordt geplaatst. In dat geval, zou mijn schoonvader hebben gezegd, resteert er maar een ding: Waart oe!
 2. Zul je net zien, is er een Elfstedentocht mag je niet naar buiten
  PREMIUM
  Column

  Zul je net zien, is er een Elfsteden­tocht mag je niet naar buiten

  Dat hebben wij weer. Een Nieuwe IJstijd. We konden al niet meer naar buiten. En nu gaat er ook nog eens zoveel sneeuw vallen, dat we zelfs dat niet meer kunnen. Ze zeggen dat er wel 40 meter gaat vallen. Veertig meter! Ik mag toch hopen dat dat niet allemaal op dezelfde plek valt. Je zal er maar onder staan! Dan vinden ze je nooit meer terug. Ja. In de lente. Als het gaat dooien. Wat helemaal gevaarlijk is. Want dan ben je dus al bevroren. En dan verdrink je ook nog eens in je eigen smeltwater. Gruwelijk.
 1. ‘In Amerika bestormen ze gewapend het Capitool, in Nederland wordt de Zeeman geplunderd’
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘In Amerika bestormen ze gewapend het Capitool, in Nederland wordt de Zeeman geplunderd’

  Dat is toch wel een verschilletje tussen ons en de Amerikanen. Waar ze in de VS tot aan de tanden toe bewapend het Capitool bestormen, plunderen we in Nederland een filiaal van Zeeman. Tot zover het Nederlandse heldendom. Van Michiel de Ruyter naar Piet Piraat. Viva la Devolucion! Mooi ook om te zien hoe Wilders op zijn strepen bleef staan. Eerst riep hij op tot verzet en protest en toen bleek dat alleen de Marokkaanse jeugd die opdracht serieus nam moest daar zo snel mogelijk het leger op worden afgestuurd. Een hele eigenaardige manier om mensen dichter bij elkaar te brengen.
 2. Eindelijk een burgemeester die haar inwoners eens stevig de les leest: hulde voor Wilmien!
  PREMIUM

  Eindelijk een burgemees­ter die haar inwoners eens stevig de les leest: hulde voor Wilmien!

  Schuim der aarde. Uitschot. Tuig van de richel. Geteisem. Gajes. Schorriemorrie. Barbaren. Hooligans. Hersenloze nietsnutten. We hebben een rijke vocabulaire om de wezens die deze week het nieuws bepalen te benoemen. Het kost de autoriteiten geen moeite om het weerzinwekkende beroepsleger der relschoppers in harde bewoordingen te typeren. Dat is niet zo moeilijk. Er is weinig lef voor nodig. Niemand zal je weerspreken.
 1. Verkiezingsposters: 'Hier gaan m'n haren overeind van staan'
  Play

  Verkie­zings­pos­ters: 'Hier gaan m'n haren overeind van staan'

 2. Militair afscheid voor Tom Moore, die 33 miljoen ophaalde voor de zorg
  Play

  Militair afscheid voor Tom Moore, die 33 miljoen ophaalde voor de zorg