Enschede - portret voor de serie Het Debat van Wilco Louwes en Michel Hasselerharm
Volledig scherm
PREMIUM
Enschede - portret voor de serie Het Debat van Wilco Louwes en Michel Hasselerharm © Carlo ter Ellen

Vuurwerk verbieden? ‘In Enschede is het elke avond oud en nieuw’

het debat‘In Enschede is het elke avond oud en nieuw’, schrijft Wilco Louwes. Hij pleit voor een vuurwerkverbod. ‘Niets doen is geen optie, want de situatie is onbeheersbaar.’ Michel Hasselerharm ziet het minder zorgelijk in. Overlast indammen prima, maar verbieden gaat hem te ver.

Wilco Louwes: ‘Door luide knallen uit winterslaap ontwaakt’

Wilco Louwes.
Volledig scherm
Wilco Louwes. © Carlo ter Ellen

Even dacht ik door de luide knallen uit een winterslaap te zijn ontwaakt en de jaarwisseling te hebben gemist. Dat zou spijtig zijn. Maar het was gewoon oktober. In Enschede is het immers elke avond oud en nieuw. Dat is gezien het litteken dat de vuurwerkramp achterliet op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Ik heb te doen met stadsgenoot Jorien Schulten, die onlangs in onze krant een noodkreet slaakte: ‘Wacht met het afsteken van vuurwerk tot de jaarwisseling’. Haar hond Charly wordt namelijk gierend gek van al dat geknal. De praktijk leert helaas dat een beroep doen op het meedenkend vermogen van anderen niet zelden verspilde moeite is.

Ondertussen rijst bij mij steeds vaker de vraag: moeten we dit nog willen? Het is vloeken in de kerk om te pleiten voor een vuurwerkverbod, maar ik doe het toch. Anders dan bij het sinterklaasfeest waar ook zoveel om te doen is, gaat het argument van traditie hier niet op.