Volledig scherm
PREMIUM
Lilian ten Donkelaar en Michel Hasserharm © Annina Romita/Carlo ter Ellen

Waarom zijn de gele hesjes in Enschede niét succesvol?

Het debatWaarom boeken de Gilets Jaunes in Frankrijk wel succes en hun geelgekleurde collega’s in Enschedeniet? Lilian ten Donkelaar laat er een formule voor succesvol protest op los. Michel Hasselerharm vraagt zich vooral af wat de Gele Hesjes bezielt en of ze weer tot bedaren zijn te brengen.

LILIAN TEN DONKELAAR: FORMULE

Volledig scherm
Lilian ten Donkelaar © Annina Romita

Ooit was ik zelf betrokken bij een massale, spontane betoging. Het was op het schoolplein, eind jaren 70, en het moet in de kleine pauze zijn geweest.

Ergens had iemand zich laten ontvallen dat er een leerkracht ontslagen zou worden. Ik weet niet meer wie het was, de macraméjuf of de tai chi-leraar. Het waren barre tijden in onderwijsland. De verontwaardiging was groot, het nieuws gonsde over het plein. Toen de bel ging en de pauze voorbij was, stond er een kleine, naamloze held op en zei: we gaan niet naar binnen als de juf weg moet. Klas na klas sloot zich aan bij de wilde staking. Het plein stond vol boze kinderen, de lokalen bleven leeg. Er werd iets gescandeerd. Juffen en meesters hielden verbaasd crisisberaad.

De spontane actie was indrukwekkend, maar niet succesvol. We werden bedankt voor onze betrokkenheid en daarna werden alle kinderen voorzichtig en begripvol naar binnen gecoacht. Het plein was weer leeg, de ontslagen juf verdween, de wereld draaide verder.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie