Volledig scherm
PREMIUM
Andre Manuel © Koen Verheijden

Wandelen in de Lutte? Zet voor alle zekerheid een helm op

ColumnMeneertje Manuel komt binnenkort met zijn allesbepalende en definitieve streekroman op de proppen: De Terrorist uit de Lutte. Een verhaal over een levensgevaarlijke aanhanger van de Islamitische Staat die na jarenlange voorbereiding en keiharde training klaar is om een aanval te plegen op het meest verwerpelijke Westerse bastion van decadentie en godslastering: De Lutte.

In deze roman toon ik mijn lezers hoe kort de inwoners van deze Twentse gemeente langs de rand van de afgrond zijn gescheerd. Want de terrorist had heel wilde plannen. Zo lezen we hoe hij van plan was om tijdens een wandeling door het Lutterzand een man met zijn hond te gijzelen. Gelukkig maar dat hij op het allerlaatste moment zijn paraplu vergeten bleek te zijn en terug moest naar zijn vakantiehuisje en daardoor net de 87-jarige Hendrik van de B. mist tijdens zijn dagelijkse wandeling langs de Dinkel.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie