Volledig scherm
PREMIUM
Rene Banierink en Leo van Raaij © Annina Romita

Wat moet er gebeuren tegen de droogte?

Het DebatDe gronden in de regio zijn door de extreme droogte van vorig jaar nog steeds te droog. Er zit te weinig water in de grond. Zolang het grondwater niet op peil is, moet er een sproeiverbod gelden voor iedereen, vindt René Banierink. Volgens Leo van Raaij biedt een algeheel sproeiverbod geen soelaas.

René Banierink: sproeiverbod

Volledig scherm
René Banierink © Annina Romita

Het stond vorige week groot in jouw verhaal, Leo, op de voorpagina van deze krant: ‘Hitte klap voor toch al droge grond’. Iedereen heeft het deze week natuurlijk over de hitte waaronder we met zijn allen zuchten en puffen. Het is niet fijn, het is afzien. Maar het zal niet bij deze week blijven. De aarde warmt op, het weer wordt extremer. Hopelijk brengt dit bij klimaatsceptici ook het besef dat het anders moet. Er zijn harde maatregelen nodig.
Mij ging het daarom ook om de insteek van het verhaal: de hitte was niet zozeer een klap voor ons als mens maar voor de toch al droge grond. Zeer terecht geconstateerd. Want voor het oog leek de natuur zich na de extreme droogte van vorig jaar wonderbaarlijk te hebben hersteld: alles was de afgelopen weken lekker fris en groen dankzij een paar buitjes die steeds precies op het goede moment vielen.

Maar wie iets verder keek, wist wel beter: er stond nog steeds maar erg weinig water in de sloten, ondanks maatregelen om het water langer vast te houden in de toch al droge en hoge zandgronden hier in Twente. En de deskundigen van het waterschap wisten dat de grondwaterstand nog steeds schrikbarend laag was. Des te verbazingwekkender vond ik het dat in het verhaal nog steeds geen algeheel sproeiverbod was/werd afgekondigd. Mijn gevoel na de droogte van vorig jaar en van dit voorjaar zou zijn geweest: sproeiverbod totdat het grondwater weer een enigszins acceptabel peil heeft bereikt. We moeten verdere en onherstelbare schade na vorig jaar voorkomen.

In jouw verhaal werd het sproeiverbod gekoppeld aan boeren. Maar boeren met een sproei-installatie om hun weilanden groen te houden, zie je maar zelden. Domweg omdat deze het zich niet kunnen veroorloven. Zij hebben bovendien last en schade van de buren: de tuindersbedrijven die honderden meters slang uitrollen om hun planten van water te voorzien. Persoonlijk vond ik de opmars van tuinders in het Twentse landschap al niks: coniferen en andere exoten in ons coulisselandschap vind ik vooral horizonvervuiling. Maar ja, het is lucratieve business, het levert meer op dan gras of maïs. En daardoor kunnen ze meer voor de grond betalen én installaties aanschaffen die een nog grotere aanslag op het grondwater plegen. Want ze hebben veel meer water nodig dan boeren, ze sproeiden al toen het voorjaar nog moest beginnen. En ja, als de droogte aanhoudt, moeten we uiteindelijk misschien vaststellen dat tuinders geen toekomst hebben op Twentse zandgrond.