Volledig scherm
PREMIUM
© Carlo ter Ellen/Lars Smook

Wel of geen stem voor het waterschap?

Het DebatNu de verkiezingen voorbij zijn, kunnen we er onbevangen over praten: waarom stemmen we eigenlijk voor het waterschap? Kelly Adams en Lilian ten Donkelaar zijn het eens, het werk van het waterschap is belangrijk, maar ontbeert een politieke dimensie. Kelly stemde blanco en Lilian schrijft: ‘Schaf die flauwekul toch af’.

Kelly Adams: ‘Ik stemde blanco, als statement’

Volledig scherm
Kelly Adams © Carlo ter Ellen

Op wie ik stem zal ik niet snel zeggen. Zeker niet in de krant. Omdat ik vind dat je daar als journalist niet mee te koop moet lopen. Maar voor de waterschapsverkiezingen maak ik graag een uitzondering. Ik stemde blanco. Als statement, omdat ik vind dat die verkiezingen zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft.

Het belang van waterschappen staat wat mij betreft niet ter discussie. Ze doen belangrijk werk. Ze zuiveren het water dat we door de goot spoelen, ze zorgen ervoor dat we onze voeten bij hoog water drooghouden en dat wij ons grasveldje en de boeren hun gewassen kunnen blijven beregenen in droge tijden. Maar laat het beleid over aan mensen die er verstand van hebben, zonder daar verkiezingen aan te koppelen.

Ik ben zeker niet de enige die geen vakje rood kleurde op het stembiljet van het waterschap. In het gebied Vechtstromen was van de ruim 346.000 uitgebrachte stemmen, zo’n 8.700 blanco of ongeldig (2,5 procent). Ter vergelijking: bij tegelijk gehouden verkiezingen voor Provinciale Staten van Overijssel waren circa 2.750 van de ruim 525.000 stemmen blanco of ongeldig (0,5 procent).

Waterschap Vechtstromen zei daar geen verklaring voor te hebben. Mijn verklaring is dat het een statement is van meer mensen die vinden dat die verkiezingen moeten worden afgeschaft. En daar moeten we wat mij betreft zo snel mogelijk mee beginnen. De discussie laait elke vier jaar weer op. Maar pas als het stembiljet thuis in de bus valt en we amper een paar weken van tevoren bedenken dat we weer mogen kiezen. En dan is het te laat. Als we nu besluiten om het af te schaffen, is dat (hopelijk) geregeld voor er opnieuw verkiezingen komen.

Ik heb heus mijn best wel gedaan om me erin te verdiepen. Maar uit de stemwijzer van Vechtstromen werd ik niet veel wijzer, de partijen zitten wel erg dicht bij elkaar. Dan maar wat googelen. En dat deden meer mensen, blijkt uit een overzicht van Google Trends. Een programma waarbij je een zoekterm invult en dan ziet hoe vaak daar in de afgelopen weken, maanden of jaren op werd gezocht.

Tik ‘waterschap’ in en zie dat er vier jaar lang amper interesse voor was. De waarde van de zoekopdracht schommelt tussen de 1 en de 5. In de week van de verkiezingen is er een gigantische piek, met een waarde van 100. Dat betekent dat er op andere momenten twintig tot honderd keer keer minder interesse is.

We (lees: ik) googelen een paar dagen voor de stembusgang wat rond en bepalen op basis daarvan onze stem. Voor iets dat zo belangrijk is als het werk van het waterschap. En dat in mijn ogen weinig met politiek te maken heeft. Daarom een blanco stem voor hopelijk de laatste waterschapsverkiezing.

Opinie