Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Marco de Zwart

Welk fanatisme is nou eigenlijk erger?

ColumnHet is maar de vraag wat erger is: met een camera ongevraagd de vee-industrie filmen, of dat pasgeboren kuikentjes, volgespoten met antibiotica, in zeven weken tijd vetgemest worden tot vleeskip op een leefruimte van minder dan één A4’tje, waarbij de absurd snelle, onnatuurlijke groei zorgt voor doorgezakte pootjes en andere ellende.

Volgens landbouwminister Carola Schouten en Özcan Aykol (column dinsdag 19 februari) is filmen op andermans terrein het meest uit den boze: onfatsoenlijk en wettelijk niet toegestaan. Verder zeggen ze niks. Niks over varkens die opgepropt in soms slecht geventileerde vrachtwagens naar Zuid-Spanje getransporteerd worden, omdat slachten daar een stukje goedkoper is.

 1. Een diplomatieke bruggenbouwer
  PREMIUM
  Column

  Een diplomatie­ke bruggenbou­wer

  Hij was zo’n dertig jaar het gezicht van katholiek België. De deze week op 85-jarige leeftijd overleden overleden Vlaamse kardinaal Godfried Danneels stond bekend als een intellectuele, milde, uiterst communicatieve en mediagenieke bruggenbouwer tussen progressieve en conservatieve katholieken in België en ook tussen het Vaticaan en de westerse samenleving. Maar tegelijkertijd had hij ook iets ondoorgrondelijks, dat hem de bijnaam ‘de sfinx’ opleverde.
 2. Puist
  PREMIUM
  COLUMN

  Puist

  Het is tegenwoordig een feestje om door de stad te lopen. Stratenmakers, graafmachines, bouwkranen. Het Almelose centrum is een dynamische bouwput. Ik heb de mazzel dat ik in de binnenstad werk, dus dagelijks zie ik dat er weer wat is gebouwd of gesloopt. Vorige week was het terras van Nielz plots gehalveerd, omdat de kabels en leidingen alvast gelegd werden voor de nieuwe Havenkom. Gisteren lag alsof er niets gebeurd was het grootste deel van de klinkers weer op de plek. Bij de vijver rond Kreta wordt ondertussen met kolossen van machines gewerkt aan het damwand van de stadsvijver.

Opinie