Volledig scherm
PREMIUM
Journalisten Michel Hasselerharm en Hans Brok © Carlo ter Ellen

Werk in uitvoering tart automobilist

het debatDe automobilist beleeft zware tijden in Twente. Werk aan de weg staat op veel plekken een vlotte rit van A naar B in de weg. Maar moet dat nu overal tegelijk? Toch wel, meent Michel Hasselerharm. Hans Brok gaat een stapje verder: het is een onvermijdelijk gevolg van groeiende welvaart en wegenaanleg.

Michel Hasselerharm: Even doorbijten, ook als de pijn soms echt hevig is

Volledig scherm
Michel Hasselerharm © Carlo ter Ellen

Hans, ik ben vandaag op twee wielen. Nou en, zul je als fervent motorrijder zeggen. Een dag op twee wielen, is een dag niet geleefd. Toch? Maar die van mij zijn ongemotoriseerd. Nog niet eens e-aangedreven. Eén mk, daar moet ik het mee doen. Het was grotendeels een moetje. De vaste route van mijn huis in Hengelo naar de redactie in Enschede is sinds maandag geblokkeerd. De provincie maakt van de Vliegveldstraat/Weerseloseweg tussen Deurningen en Enschede een innovatieroute en dat gaat wel een maand of vier duren. Dus heb ik de keuze: in de auto kilometers omrijden of binnendoor op de fiets door het bos.

De fiets heeft gewonnen. Nou ja, in ieder geval op dinsdag en donderdag. Dat zijn van zichzelf al stressverhogende dagen voor de automobilist, want altijd druk, en nou helemaal. Veel wegen dicht, weinig alternatieven, evenveel verkeer: dat wordt bumpertje rijden. Ik ben er een beetje bang voor. Ik ken mezelf: noodgedwongen stilstaan is niks voor mij. Dat doet de bloeddruk gevaarlijk stijgen. Ja, het kruip-door-sluip-door-seizoen is weer begonnen. Overal wordt gewerkt aan de weg. Enschede raadt aan de binnenstad voorlopig te mijden met de auto, ik las dat Losser vanaf deze week het centrum ook op de schop neemt en bij jou in Almelo zal het niet veel beter zijn. Daar is altijd wat te doen. Zeker als het om wegbeheer gaat.