Volledig scherm
© Rikkert Harink

Mijnheer de Krant

Over OnsOver Ons – In over ons geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij Tubantia. Verslaggevers en redacteuren vertellen meer over hun werk. “De lezer liet zich vroeger graag op de hoogte brengen van het nieuws, maar een abonnement op de krant, die toen nog helemaal van papier was, had ook zo zijn praktische voordelen”.

De Krant lijdt aan wat nu een tijdje cognitieve dissonantie heet. Zijn vastgeroeste ideeën over vroeger zijn niet helemaal in overeenkomst met de historische feiten. De lezer liet zich vroeger graag op de hoogte brengen van het nieuws, maar een abonnement op de krant, die toen nog helemaal van papier was, had ook zo zijn praktische voordelen.

Je kon er de kachel mee aanmaken en je kon er de vis in verpakken.

Deze twee voordelen zijn staande uitdrukkingen geworden. Als iemand zich niet kon vinden in hoe mijnheer De Krant hem of haar bij het uitleggen hoe de wereld in elkaar zat had afgeschilderd, dan kreeg hij te horen: ,,Ik maak de kachel met je aan!” Grote kans dat iemand anders dan zei: ,,Maak je niet druk, morgen wordt de vis erin verpakt.” Met andere woorden: dan is het allang vergeten, dan is er nieuw nieuws, waar dan overmorgen weer de bokking in wordt gevouwen.

Geen meneer meer

Mijnheer De Krant weet drommels goed dat de krant geen meneer meer is. En ook hoe goed dat is. Een veelstemmig palet aan meningen, feiten, geluiden, opinies en terzijdes is er voor in de plaats gekomen. Om opinie te peilen en te maken, om debat te volgen en te entameren.

Net als de maatschappij is de krant bovendien vrouwelijker geworden. Uitleg door een meneer vanuit een alwetend mannelijk perspectief, het beruchte mansplaining! Heeft geen vrouw behoefte aan, zacht uitgedrukt.

,,Ja, kan zijn,” zegt De Krant, terwijl hij teruggrijpt op weer een oud verhaal, ,,maar in Twente had ik toch maar mooi leden in plaats van abonnees. Een lid voelt zich veel meer verbonden dan een abonnee. Dat kom je nergens anders tegen. Zo.” En hij leunt tevreden achterover.

Krant in je kicksen

Om meteen weer op te veren. ,,De leden konden ook mooi met een oude krant de ramen napoetsen tot ze glommen. En als je nat en modderig van het voetbalveld kwam, dan stopte je een oude krant in je kicksen om ze weer droog te krijgen. Bij zon maakte je er een hoedje van, hoedje van. En waar grijp je naar als de kattenbakkorrels op zijn? Probeer dat maar eens met je smartphone of iPad.”

Altijd het laatste woord willen hebben. Of hem dat nog is af te leren?

Alle verhalen rondom 175 jaar Twentse krant zijn terug te vinden in ons dossier

Live Voetbal

home logo Fortuna SittardFOR
EINDE
FeyenoordFEY
away logo

Poll

Kruis op dak: gereformeerde basisschool in Almelo verpakt boodschap in schooldak

Kruis op dak: gereformeerde basisschool in Almelo verpakt boodschap in schooldak

  • Creatief, grappig en goed voor het milieu: complimenten! (37%)
  • Wat een onzin, misbruik zonnepanelen niet voor je eigen geloofsovertuiging (23%)
  • Mooi of lelijk: je doet er niemand kwaad mee, vanaf de grond is het amper zichtbaar (40%)
665 stemmen