Waarom Tubantia de zaak met Gerard Sanderink ziet als meer dan een ‘soap’

Achter het VerhaalGerard Sanderink, Brigitte van Egten en Rian van Rijbroek spelen in 2019 de hoofdrol in een reeks bizarre en spraakmakende verhalen in de Twentsche Courant Tubantia. De personages zouden niet misstaan in een Netflixserie: een multimiljonair, een ex-geliefde die wordt beticht van fraude, verraad en ‘seks met Afrikanen’. En een nieuwe vriendin met een dubieuze reputatie als hacker en cyberdeskundige. Journalist Angelique Kunst blikt terug op 2019 en legt uit waarom deze soap een maatschappelijke impact heeft die we niet moeten onderschatten. 

“We dachten: wat een gek verhaal”

Volledig scherm
Almelo - Gerard Sanderink , eigenaar van Centric en Oranjewoud editie eco Foto Carlo ter Ellen CTE20120420

Twee ex-geliefden die met modder gooien. Dat zijn zaken waar een krant zich meestal niet in mengt. Tot journalisten Gerben Kuitert en Angelique Kunst een dagvaarding voorbij zien komen waarin ondernemer Gerard Sanderink door zijn ex-vriendin Brigitte van Egten voor de rechter wordt gesleept. Sanderink is een bekend zakenman, werkgever van 16.000 mensen en heeft een geschat vermogen van 620 miljoen. Deze Sanderink zou nu verhalen over zijn ex rondvertellen waar niets van klopt. Hij beschuldigt zijn voormalige vriendin en zakenpartner van miljoenfraude en vertelt dat ze tijdens zakelijke reizen naar Gambia regelmatig seks zou hebben met Afrikanen. “Als redactie krijgen we van de rechtbank altijd de dagvaardingen toegestuurd. En zo’n dagvaarding trekt wel de aandacht. Wat een gek verhaal, dachten we”, herinnert Tubantia-verslaggever Angelique Kunst zich. “Je denkt in eerste instantie dat het twee geliefden zijn die ruzie hebben gekregen. Maar inmiddels weten we dat Sanderink het afgelopen jaar rechtszaak na rechtszaak heeft gevoerd, hij beschuldigt mensen van dingen zonder dat er ook maar een spoortje bewijs is. Hij verliest alles en gaat maar door.”

Sensatiezucht of relevantie?

In april 2019 lijkt het bij een ‘gek verhaal’ te blijven tussen twee ex-geliefden. Angelique Kunst bezoekt het kort geding waarin Van Egten vraagt om eerherstel en excuses van Gerard Sanderink. Van Egten wil geen geld, maar dat Sanderink zijn beweringen rectificeert. “Gerard Sanderink en Brigitte van Egten waren beide zelf ook aanwezig tijdens het kort geding. Ik wilde als journalist graag de pleitnotities hebben van de advocaten, daarom liep ik tijdens een schorsing mee de gang op. In een hoekje stonden Gerard Sanderink en Brigitte van Egten met elkaar te praten.” Angelique Kunst, die in de buurt staat van het voormalige stel, kan het gesprek letterlijk verstaan. Een deel van dat gesprek wordt op 3 april 2019 geciteerd en gepubliceerd in De Twentsche Courant Tubantia .

Quote

“Gerard, ik heb niets gedaan. Dat weet jij ook. Hoe durf je dat over mij te zeggen, hoe kún je!”, zegt zij geëmotioneerd. Hij staat er schutterig bij, mompelt een beetje. En na nog wat gefluister­de conversa­tie pakt hij haar ineens bij de schouders en vraagt: ,,Zand erover?’’ Er volgt een innige omhelzing.”

Angelique Kunst publiceert het gesprek niet uit sensatiezucht. “Ik zou dit soort gesprekken niet snel publiceren, maar dit was zó essentieel voor de rechtszaak. Het was een rare tegenstelling met wat er binnen in de rechtszaal gebeurde. Hier vond duidelijk een verzoening plaats tussen twee ex-geliefden”, legt ze uit. Weer terug in de rechtszaal wordt aangekondigd dat Sanderink inderdaad gaat rectificeren. Hij zal voor 1 mei 2019 aan alle partijen die Van Egten noemt een verklaring met excuses sturen. “Het leek er toen echt op dat er een schikking was bereikt.” 

Publiceren en rectificeren

Het verhaal had daar kunnen eindigen. Met de schikking. En de rectificatie van Sanderink. “Maar er gebeurde weer iets raars”, zegt Kunst. “Hij stuurde een verklaring naar alle kranten waarin hij zei dat hij moest rectificeren. En vervolgens kwam er een heel epistel achteraan waarin hij weer allerlei nieuwe beschuldigingen deed.” Quote kiest ervoor om de hele verklaring online te publiceren, Tubantia kiest er heel bewust voor om de verklaring niet te publiceren. “We zagen direct dat dit geen rectificatie was. We hebben op de redactie gezegd: dit gaan we niet doen. We kunnen niet controleren of het waar is wat hier allemaal staat.” In de vier pagina’s die Sanderink heeft opgesteld beweert hij dat zijn ex Brigitte van Egten de AIVD en FIOD heeft aangezet tot een inval bij zijn bouwbedrijf Strukton. Ook dit moet later gerectificeerd worden van de rechter.

Journalistieke samenwerkingen

Volledig scherm
Rian van Rijbroek © Tubantia

Ondertussen blijft Tubantia de ontwikkelingen op de voet volgen. En de ontwikkelingen en onthullingen blijven elkaar opvolgen. De maatschappelijke impact van de ontwikkelingen wordt ook steeds duidelijker. “Gerard Sanderink heeft een geschat vermogen van 620 miljoen en zes jaar geleden heeft hij zijn erfenis beloofd aan Twente. Het geld wordt nu nagelaten aan een nieuwe stichting, waarvan zijn nieuwe vriendin, Rian van Rijbroek penningmeester is.Die stichting heeft ook als doel ‘de ontwikkeling van technologie in Twente’ maar het is maar de vraag of het daar ook terecht komt. Van Rijbroek is Brabantse en heeft niets met Twente.”

Ook de invloed van Van Rijbroek in de bedrijven van Sanderink wordt steeds groter. “Sanderink is werkgever van 16.000 mensen. En het bedrijf Centric speelt een rol in de kritische digitale infrastructuur. De hele top is al opgestapt.” Ook Rian van Rijbroek wordt daarom onderwerp van journalistiek onderzoek. Samen met een collega van het Brabants Dagblad duikt Angelique Kunst in het verleden van de nieuwe vriendin van Sanderink. “Collega’s van het Brabants Dagblad kunnen in hun eigen regio veel makkelijker ingangen vinden om zo’n verhaal te maken. Daar moet je slim in samenwerken.” Het leidt tot een gezamenlijke publicatie ‘De vele gezichten van ‘superhacker’ Rian van Rijbroek’. Met Eric Smit van het journalistiek platform Follow the Money onthult Angelique Kunst in een volgend artikel dat Rian van Rijbroek een ‘ongewenste relatie’ heeft met een digitaal rechercheur. De politie-eenheid Oost-Brabant doet inmiddels onderzoek naar die relatie.

Journalistieke principes

Volledig scherm
ddd © Emiel Muijderman

Is het niet allemaal te privé, vragen sommige lezers zich af. Maar ook: wat is er met Gerard Sanderink aan de hand, is hij de weg kwijt? “Ik ben journalist, geen psychiater, dus die vraag kan ik niet beantwoorden”, reageert Kunst. “Ik realiseer me heel goed wat dit betekent voor de mensen waar ik over schrijf. We passen altijd hoor en wederhoor toe en ik check en dubbelcheck alles. In de journalistiek zeggen we altijd: één bron is geen bron. Maar in de verhalen rondom Sanderink zoek ik altijd naar meer dan twee bronnen. Ik wil aanvullend bewijs. En onze jurist leest mee. Want Sanderink voert de ene rechtszaak na de andere. Hij zal het ook niet nalaten om de krant te dagvaarden.” Ook in 2020 zal de zaak Sanderink nog volop in het nieuws blijven, verwacht Kunst. “Ik denk dat dit nog wel even doorgaat. En wij zullen dat zeker blijven volgen.”

Live Voetbal

home logo Real MadridRMA
21:00
Manchester CityMCI
away logo
home logo Olympique LyonLYO
21:00
JuventusJUV
away logo

Poll

Zzp’er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Zzp’er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

  • Terecht, ook zij hebben recht op een sociaal vangnet (43%)
  • Bureaucratie, als zzp'er wil je toch juist zelf kunnen beslissen? (33%)
  • Als het bakken met geld gaat kosten, zou ik snel in loondienst gaan (24%)
489 stemmen