Volledig scherm
© Thinkstock

11 Twentse nieuwkomers in opgerekte Quote-lijst

ENSCHEDE - De Quote 500 jubileert en breidt de jaarlijkse rijkenlijst daarom eenmalig uit met 500 namen. Dat schept ruimte voor 11 Twentse nieuwkomers.

Dik Wessels blijft de op één na rijkste Nederlander. Maar Wessels zit de nummer één, Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, op de hielen.

De drempel voor de Quote 500 werd de laatste jaren steeds verder opgetrokken. Vorig jaar tot 41 miljoen miljoen. Mede daardoor slonk het aantal Tukkers in de lijst zienderogen. Een aantal van die ‘arme rijken’ uit Twentse is nu weer terug. Dan valt te denken aan Geert Steinmeijer (Hartman), tegelboer Rob Teurnissen en ook de graaf van Almelo.

Rentree
Nieuwkomers zijn er ook. De hoogst genoteerde nieuwelingen zijn Freddy en Jogé Nijhof uit Wierden met een geschat vermogen van 105 miljoen. Je zou kunnen zeggen dat ze zijn ‘herontdekt’, want Freddy stond 10 jaar terug ook al in de rijkenlijst. „Ik kan dit vast niet tegehouden, he”, vraagt de transporteur nog aan Quote. Nee, dus. Nijhof maakt met z’n zus een glorieuze rentree.

Ook Hans Lesscher van de Oldin Groep (geschat vermogen 30 miljoen) belde niet terug naar Quote. „Maar ik sta er dus toch in?”, reageert Lesscher. „Nou, daar baal ik dan van. Wat heb ik daar nou te zoeken, op zo’n lijst?”

Opmerkelijk is dat veel van de Twentse nieuwkomers selfmade zijn. Zo begon Hans Lesscher als 16-jarige als reperateur van pc’s. Op de brommer bezocht hij zijn eerste klanten in Saasveld en omstreken. Nu is hij eigenaar van Lesscher IT, datacenter Previder, Heutink ICT en Web2work.

Rondje
Ook Alfons Wispels (geschat vermogen 30 miljoen) begon ooit bij Snelder-Zijlstra als verkoper van verzekeringen. Nu is hij eigenaar van een tachtigtal windmolens en verhandelt hij de groene stroom die daarmee wordt opgewekt onder de merknaam Pure Energie.

Wispels reageert ook niet blij. „Sta ik in de Quote? Euh, dan zal het er wel op uitdraaien dat ik een rondje moet geven”, aldus de nieuwe hoofdsponsor van FC Twente, die de fans kortelings nog van een paar gratis vaatjes bier voorzag. Hij haalt zijn schouders op over de berekening dat zijn bedrijf 30 miljoen waard zou zijn. „Wat het echt waard is, blijkt pas als je het wilt verkopen. En ik ga nog lang niet met pensioen.”