Volledig scherm
Isabelle, coach Wouter Vijselaar, Nienke, Pepita, en Sophie uit Enschede ontwikkelen als Team Rood vuurwerk waarvan de resten oplossen in water © Lars Smook

12 Twentse jonge uitvinders in RTL 4's GreenTech

ENSCHEDE - Maar liefst 4 van de 12 teams die dit seizoen meedoen aan het televisieprogramma GreenTech bij RTL 4, waarin jonge uitvinders proberen het meest duurzame idee te presenteren, komen uit Twente. Zoals het duo Ben-Ji (12) en Rubens (12), dat elkaar kent van de Internationale School in Enschede.

Zij bedachten The Glass Hemisphere: een systeem dat met behulp van zonnepanelen zoet van zout water maakt en ook nog eens energie opwekt. De vier vrienden Wouter (12), Mickey (12), Cas (11) en Tijl (10) uit Hengelo en Oldenzaal presenteren hun idee voor een pretpark met alleen duurzame attracties. Zoals energieopwekkende Laserbotsauto's.

Energiezuinige lamellen
Sanne (13) en Danique (13) uit Tubbergen zijn aan de slag gegaan met lamellen die aan de ene kant wit, en aan de andere kart zwart zijn. Afhankelijk van of je het binnen warm of koud wil hebben draai je de witte of de zwarte kant naar buiten.

Om wat tegen het vuurwerkafval op 1 januari te doen maakten Nienke (11) Pepita (11), Isabelle (11) en Sophie (11) van de Prinses Marijkeschool in Nijverdal afbreekbaar vuurwerk.

De eerste aflevering van dit derde seizoen van GreenTech is zaterdag om 11.00 uur te zien op RTL4.