Volledig scherm

3 oud-deelnemers over tv-talentenjacht: 'De zeepbel klapt'

The Voice of Holland begint vrijdagavond aan een nieuw seizoen. Drie deelnemers aan tv-talentenjachten uit onze regio blikken terug.

Zonder uitzondering heeft de kortstondige televisieroem hun levens veranderd. Soms zelfs het uiterlijk van hun vader... Maar het succes is zelden blijvend. 'De zeepbel klapt...'

'Idols lijkt mijlenver weg'

Wie: Ellen Eeftink
Programma: Idols
Jaar: 2005
Werd: derde

Natuurlijk gaat ze morgenavond kijken. Ellen Eeftink, in 2005 finaliste in de derde editie van Idols, wil nog altijd geen moment missen van talentenjachten als The Voice of Holland. "Als je zelf hebt meegedaan, hou je toch de nieuwsgierigheid. En: mijn leerlingen beginnen er gegarandeerd over in de les."'

Haar eigen succes lijkt inmiddels mijlenver weg. "Je leeft in een soort zeepbel. Ik heb met De Toppers gezongen in een uitverkochte Arena en het Wilhelmus op de middenstip in de Kuip voor de interland Nederland-Australië. En dan ineens is het voorbij. De zeepbel klapt. En het leven gaat verder. Ik ben nu tien jaar ouder. Moeder van twee kinderen. Mijn leven is compleet veranderd."

Soms, zegt ze, wordt ze nog wel eens herkend. Vooral in Goor, haar geboorteplaats. "Als mijn moeder in de supermarkt mensen tegenkomt, vragen ze altijd: hoe is het met Ellen?" De baard die haar vader live op tv afknipte, is nog steeds niet aangegroeid. "Idols heeft ook hem veranderd.'

Optreden doet ze niet meer zo vaak. Wel is ze zangdocente op basisscholen in Amsterdam en heeft ze een eigen lespraktijk. "Zingen heeft door dit soort programma's een enorme boost gekregen. Kinderen willen 'shinen'." Nog steeds raadt ze iedereen aan om mee te doen. Ondanks de mindere ervaringen die er ook waren, zoals het contract dat haar verplichtte om een jaar lang korte optredens te geven met muziek op tape. Zingen met een band, nog steeds haar grote liefde, zat er niet meer in.

'Ik ben niet in de wieg gelegd voor roem'

Wie: Maaike Vos
Programma: X Factor
Jaar: 2010
Werd: tweede

Volledig scherm

Kennen we Maaike Vos (25) nog? De Enschedese deed in 2010 mee aan X Factor, maar moest het in een spannende finale afleggen tegen Jaap Reesema. De talentenjacht was voor Maaike niet de springplank naar een leven in de spotlights. "Ik werk nu in de mode als visual merchandiser'', vertelt ze. Muziek blijft haar passie, maar de zangeres weet na X Factor vooral wat ze niet wil in het leven. "Ik ben niet in de wieg gelegd voor de roem. Het past gewoon niet bij me."

En dan sta je in 2010 ineens in de liveshows van een populaire talentenjacht. Dat was wel even wennen. "Je leeft in een roes. Het gaat allemaal zo snel dat je niet eens beseft dat je een abnormaal leven leidt." Ze vertelt over de optredens, over haar contract bij Sony en de media-aandacht. Maar ook over de keerzijde van haar kortstondige succes op de landelijke televisie. Er is zo weer een nieuwe lichting talenten die veel interessanter is. "Ik viel toen wel even in een gat", zegt ze. "Je zit in de top van de muziekbusiness, maar als je zelf geen nummers en een plan klaar hebt liggen dan kom je er niet." Weg is de media-aandacht, weg is ook de muzikale carrière. Of mensen haar nog herkennen? Lachend: ,,Ik ben 20 kilo afgevallen en mijn haar is nu blond."

Nee, Maaike wordt niet meer herkend. Maar gelukkig nog wel érkend om haar talent. "Ik treed eigenlijk niet meer op, maar schrijf heel graag en heel veel." Het liefst poëtische teksten, melancholisch ook. Die nummers zingt ze op haar eigen bank in haar eigen huis. En af en toe deelt zo zo'n intiem optreden met haar eigen publiek. Op Facebook.

'The Voice aan basis eigen theatertours'

Wie: Erwin Nyhoff
Programma: The Voice of Holland
Jaar: 2012
Werd: Derde

Volledig scherm

Het grote schip met geld is nooit binnengevaren. Maar met deelname aan The Voice of Holland gaf zanger/gitarist Erwin Nyhoff in 2012 wel die slinger aan zijn carrière die hij op dat moment goed kon gebruiken.

"Ik zat in een fase dat het moeizamer liep", vertelt de beroepsmuzikant uit Heeten. Ooit was hij zeer succesvol met de band Prodigal Sons waarmee Nyhoff optrad op Pinkpop en in Amerika. Maar daarna ging het wat minder. Optredens waren er wel, maar niet genoeg. "Mails naar boekingskantoren of platenmaatschappijen werden soms niet eens beantwoord. Ik moest tweede baantjes nemen om rond te komen.''

The Voice was de ommekeer. De media-aandacht die het opleverde, opende letterlijk deuren. Pupil Erwin Nyhoff van Angela Groothuizen werd derde en kon een droom waarmaken: onder eigen naam theatertours maken. ,,Dat was zonder The Voice waarschijnlijk nooit gelukt. Ik heb opgetreden bij De Wereld Draait Door en Voetbal International. De eerste jaren na het televisiesucces waren er maanden dat ik wel 30 optredens had. Ik kon een financiële buffer opbouwen voor de theatertours.''

Nyhoff profiteert er nog altijd van. Zaterdag 12 november start zijn nieuwe tour Kings of Rock-'n-Roll in Haaksbergen en deze loopt door tot eind januari met optredens in onder meer Oldenzaal en Hengelo. Vanaf maart komt er een vervolg met meerdere solo-optredens in de kleinere zalen. Daarnaast zijn er optredens op festivals, bruiloften en bedrijfsfeesten. "Zonder The Voice was ik nooit zover gekomen. Ik moest wel concessies doen. Eigen liedjes zingen mocht bijvoorbeeld niet. Ik wilde dat wel graag, maar had er ook begrip voor. Mijn nummers lagen in verlengde van wat ik deed en nog steeds doe."

Volledig scherm
© ANP