Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal honderdplussers in de regio groeit snel

ENSCHEDE - Twente telde volgens het CBS op 1 januari dit jaar 61 honderdplussers. De kans dat mensen honderd worden neemt langzaam maar zeker toe, zegt Joop de Beer van het Nidi (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut).

Van de Nederlandse vrouwen die vandaag worden geboren, wordt de helft honderd jaar. Bij mannen is de kans 1 op 3. “Elk jaar krijg we er twee maanden bij. Gewoon door te blijven leven, worden we ouder.”

Goede genen
Hoe kan dat? Honderdplussers hebben hun lange leven te danken aan de goede genen. De Beer: “Dan zie je vaak dat er meer familieleden heel oud zijn geworden.” Zo ook bij de 108-jarige mevrouw Jacoba Toenink-Platel en haar broer Bertus Platel (101). Maar over het algemeen worden mensen volgens De Beer steeds ouder door de verbeterde gezondheidszorg en een gezonde leefstijl. “Ouderen blijven langer vitaal en worden ook op hoge leeftijd nog behandeld bij kwalen.”

Geen ernstig overgewicht
En zijn er overeenkomsten tussen de honderdplussers? Zijn er gedeelde levenslessen? De mensen die honderd jaar en ouder zijn geworden hebben in elk geval geen ernstig overgewicht. Dat is een ding dat zeker is. “Maar een van de oudste vrouwen van de wereld is 115 jaar en eet dagelijks een paar rauwe eieren. Dat zou ik niet iedereen aanbevelen.” Kortom, écht oud word je met goede genen.