Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal meldingen van geweld in gezin in Twente flink toegenomen

HENGELO - Het aantal meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld is in Twente in een half jaar tijd met 30 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Veilig Thuis Twente, het regionale meld- en adviespunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Waardoor de stijging wordt veroorzaakt, is onduidelijk.

Het eerste half jaar van 2016 werd Veilig Thuis 2.400 keer gebeld voor advies en werd er 3.100 keer een melding gedaan van geweld. Dat is bijna een derde vaker dan in het laatste half jaar van 2015. Marjolein van Zon van Veilig Thuis: „We zien al jaren dat het aantal meldingen van geweld in de huiselijke sfeer langzaam toeneemt.” Een verklaring heeft ze er niet voor.

„Wat we in elk geval kunnen concluderen is dat de samenleving steeds complexer is geworden. Ouders en kinderen staan daardoor meer onder druk. We zien ook dat het aantal vechtscheidingen nog steeds toeneemt. Ouders die over de hoofden van hun kinderen ruzies uitvechten, dat is echt schrijnend. Je vraagt je af of ze wel snappen wat dat met de kinderen doet.”

Veilig thuis
Vanwege de toename van het aantal meldingen zijn er afgelopen zomer drie extra mensen aangenomen bij Veilig Thuis. In totaal werken er zo’n veertig mensen (26 voltijdsbanen). De afdeling Twente is een van de 26 afdelingen in Nederland.