Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal moorden in Twente daalt

ENSCHEDE - In Twente zijn vorig jaar drie mensen om het leven gekomen door moord of doodslag. Dat is lager dan het gemiddelde sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat bijhoudt. Het gemiddelde aantal levensdelicten voor Twente is 4,8.

Het CBS bracht vrijdag een analyse van moord en doodslag sinds het begin van de registratie in 1996. De Twentse moorden waren die in Almelo op Hans Woudstra (januari), in Enschede op Ismael Kalaitzi (juli) en in Enschede op Sandra van Duijl (september). In de Achterhoek had één moord plaats, maar niet binnen het verspreidingsgebied van deze krant.

Landelijke lijn
Met een lager aantal dan gemiddeld zit Twente op de landelijke lijn van een dalend aantal levensdelicten. In Nederland zijn er vorig jaar 120 mensen door een misdrijf om het leven gekomen. Dat is volgens het CBS nog nooit zo laag geweest sinds 1996. In Twente is het wél eens beter geweest. In 2001 was er slechts één levensdelict. Dieptepunt was 2010 met negen.

Mannen vs. Vrouwen
Mannen zijn duidelijk vaker slachtoffer dan vrouwen. Vorig jaar kwamen 77 mannen door moord of doodslag om het leven tegenover 43 vrouwen. Het aantal vrouwen is met twaalf wel hoger dan het jaar ervoor.

Type delict
Volgens Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, is de dalende trend al een aantal jaren waarneembaar. Het verschil in de ontwikkeling tussen mannen en vrouwen heeft volgens hem te maken met het type delict. „Dat komt doordat moord op mannen vaker plaatsvindt in de context van criminele activiteiten of een afrekening”, aldus Latten. „En juist bij gewelds-, vermogens- en andere delicten zien we de laatste jaren ook een afname.” Latten laat weten dat vrouwen zelden worden omgebracht wegens criminele activiteiten. „Moorden op vrouwen zijn veel vaker te wijten aan relatieperikelen.”

Vriend of kennis
Bij zeven op de tien mannen die tussen 2011 en 2015 zijn vermoord, was een dader in beeld. Deze was in 32 procent van de gevallen een vriend of kennis van het slachtoffer. Bij 13 procent ging het om een afrekening in het criminele circuit.