Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Afvalwaterinjectie: waarom provincie en gemeenten kansloos zijn

ZWOLLE -Vanmiddag om 14.00 uur dient de rechtszaak tegen de hervatting van de afvalwaterinjectie in Twente. Het zou een enorme verrassing zijn wanneer Gedeputeerde Staten en de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal hun zaak tegen het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zouden winnen.

SodM gaf de NAM op 16 augustus toestemming een transportleiding voor afvalwater weer te gebruiken. Dat afvalwater ontstaat bij de oliewinning in Schoonebeek en wordt in oude gasvelden in Twente geïnjecteerd. De oliewinning - en daarmee de afvalwaterinjectie – lag anderhalf jaar stil, omdat de transportleiding naar Twente lek was en hersteld moest worden.

Het is echter niet vanwege die herstelde leiding, dat de provincie en gemeenten naar de rechter zijn gestapt. Zij zijn namelijk hoe dan ook tegen het injecteren van afvalwater. Want, zeggen ze, het water is niet schoon en het is onduidelijk of injecteren tot aardbevingen kan leiden.

Lopende evaluatie
De provincie en de gemeenten maken gebruik van een lopende evaluatie van de injectiemethode, waaruit volgens hen nu al blijkt ‘dat verwerking en de injectie op een aantal punten in de praktijk blijkt af te wijken van wat ten tijde van de vergunningverlening werd verwacht’. Het punt is dat die vergunning voor het injecteren helemaal niet aan de orde is. De vergunning voor het injecteren is nooit geschorst, dus daar heeft SodM ook geen besluit over genomen. SodM nam wél een besluit over de heringebruikname van de transportleiding.

Mijnbouwwet
Het opnieuw in gebruik nemen van pijpen en leidingen is geen formaliteit. Hoe dat moet, staat in diverse artikelen in de Mijnbouwwet. Pijpen en leidingen moeten eerst door een onafhankelijk deskundige onderzocht zijn. In dit geval gebeurde dat door het onafhankelijke keuringsinstituut Lloyds Register.

Wat GS en de gemeenten zeggen over de afvalwaterinjectie, heeft dus niets te maken met het besluit van SodM over de transportleiding. Waar het om gaat is of de pijpleiding weer goed genoeg is om afvalwater door te transporteren. Dat is het geval, zegt de deskundige.

Zaak
Om hun zaak te winnen, zouden GS en de gemeenten dus de kwaliteit van de leiding moeten aanvechten. Of wellicht de kennis en kunde van de deskundige. Maar dat doen ze niet. Het verzoek om de pijpleiding weer buiten gebruik te stellen is daarmee een kansloze onderneming.