Volledig scherm
© Thinkstock

Al 160 Twentse secretaresses zitten werkloos thuis

ENSCHEDE - Uit cijfers van het UWV blijkt dat er steeds minder werk voor secretaresses is in Twente, vanwege bezuinigingen en automatisering. Steeds meer vrouwen met een secretaresseopleiding stappen daarom over op een ander beroep. Volgens het UWV zijn ze gewild in de marketing, bij callcenters en als medewerker klantenservice.

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt heeft becijferd dat de werkgelegenheid voor secretaresses landelijk sinds 2012 met 20 procent is gedaald. En tot 2020 zal het aantal banen in die sector nog eens 14 procent krimpen. Twente volgt die trend.

'Werk genoeg'
In onze regio zitten momenteel 160 secretaresses in de WW. In hun eigen vakgebied zijn nauwelijks vacatures te vinden, maar in aanverwante beroepsgroepen is werk genoeg. Het UWV heeft onderzoek gedaan naar beroepen waarin mensen met een secretaresseopleiding goed aan de slag kunnen. Omdat deze mensen veelzijdig zijn opgeleid kunnen ze met relatief weinig bijscholing makkelijk overstappen naar een andere baan. Dat zijn vooral commerciële en servicegerichte functies. In Twente zijn er in die sectoren momenteel 276 vacatures. Doordat steeds meer secretaresses in een ander vak aan het werk gaan, wordt de beroepsgroep wel steeds kleiner.

Anja Venhoeven is directeur van het Enschedese bemiddelingsbureau Allegro Talent, gespecialiseerd in secretariële functies, en heeft de markt de afgelopen jaren zien krimpen. Ze gelooft echter niet dat de beroepsgroep uitsterft.

'Krimp zit in lagere functies'
„De krimp zit vooral in de lagere functies”, vertelt Venhoeven. „Grote bedrijven als Siemens en Stork hebben alle afdelingssecretaresses naar huis gestuurd, maar op CEO-niveau blijven secretaresses nog steeds gevraagd. Een directeur van een groot bedrijf gaat nou eenmaal niet zelf brieven zitten tikken. Je ziet wel dat op dat niveau veel meer van een secretaresse gevraagd wordt. Ze is als het ware comanager. En daarvoor moet je echt minimaal op hbo-niveau kunnen functioneren.”

Dat secretaresses overstappen naar andere functies merkt Venhoeven ook in de praktijk: „Het gebeurt regelmatig dat ik een kandidaat uit onze databank bel, en ze dan zegt: ‘Oh, maar ik heb inmiddels al ander werk gevonden’. En dat is dan vaak in een commerciële of administratieve baan. Dat is wel het voordeel voor die beroepsgroep: secretaresses zijn zo veelzijdig dat ze ook makkelijk kunnen overstappen.”