Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Alleen een grote schoonmaak kan FC Twente verder helpen

FC Twente ligt verslagen op de grond en de enige optie is: weer opstaan en verder gaan. Zo staan veel supporters er in. Zij zijn klaar met al het negativisme rondom de club, de roddels en de geruchten en willen met een verlicht gemoed de toekomst in. Heel begrijpelijk, maar kan dat zomaar?

Ruim een week na de bekendmaking van de dramatische financiële staat waarin de club verkeert, zijn er nog steeds veel vragen onbeantwoord. Want hoe heeft het toch zover kunnen komen? Er waren zoveel mensen bij het proces betrokken de afgelopen jaren, waarom greep niemand eerder in toen het veel te gek werd? En hoe kan het dat de beginnende trainer een enorm salaris heeft en een contract voor vele jaren?

Fouten
Deze week zei Aldo van der Laan, de toekomstig voorzitter van FC Twente, in een interview met deze krant dat het ‘geen zin heeft om terug te kijken’. Dat is op zich begrijpelijk uit zijn mond en de wens van velen, maar het wringt toch. Er zijn zoveel dingen fout gegaan de afgelopen jaren en mensen beschadigd geraakt, daar kun je als club niet zomaar overheen stappen. Met gewoon maar verder gaan, krijg je het vertrouwen van supporters en sponsors niet terug.

Toekomst
Als Twente een gezonde toekomst tegemoet wil, moet er schoon schip worden gemaakt. De achterdocht moet per direct uit de organisatie verdwijnen en de grootste stokers via de achterdeur vertrekken. Het naar buiten toe alles recht praten wat krom is, moet een smet uit het verleden worden. Transparantie graag, als vast gegeven, geen gedraai meer.

De club is niet vrij van zorgen nu Munsterman alleen op papier nog aanwezig is. Want zij die bloeiden in de schaduw van de voorzitter en zich nu tegen hem keren, kunnen niet schaamteloos de kleur van het nieuwe behang aannemen. Zij zouden zich eens flink achter de oren moeten krabben en zich bedenken: kan ik hier nog wel zijn? Zelfreflectie is in deze tijd van grote schoonmaak geen overbodige luxe. Wie de schoen past, trekt ’m aan en dan kan de toekomst pas echt beginnen.

Fardau Wagenaar