Volledig scherm

Alles of niets: Jolien (30) uit Almelo is 'stormchaser'

ALMELO – Al twee dagen loopt ze te stuiteren door 't huis. Niet omdat er eindelijk sprake is van tropische temperaturen in Nederland, maar omdat het benauwde weer vaak wordt opgevolgd door fikse onweersbuien.

De Almelose Jolien van Roon (30) is stormchaser. Op haar Facebookpagina Happystormchaser volgen ruim duizend mensen haar avonturen, wanneer ze in haar auto op zoek gaat naar stormen in binnen- en buitenland.

Woensdag gaat ze op pad, in haar Skoda Fabia op naar de storm. Rond 17:00 uur vertrekken we richting Vriezenveen. “Dat is vaak waar ik begin met een stormchase. Vlakbij de afslag Geesteren kun je enorm ver kijken, en zien hoe de wolken zich ontwikkelen. Ik heb hier zelfs weleens een bui uit Nijmegen gespot.” Na vijf minuten rijden, hangt de eerste mede-stormchaser al aan de telefoon. “Waar ga jij vandaag heen?” Jolien houdt contact met een stuk of vijf andere stormchasers die verspreid door het land op pad zijn.

Waar gaan de buien naartoe? Foto: Lars Smook

Fascinatie voor stormchasen
Maar waar komt die fascinatie voor stormchasen vandaan? “Ik was altijd al geïnteresseerd in het weer. Vroeger was ik vaak te vinden in het strandhuisje van mijn ouders. Toen was er nog geen buienradar, en moesten we dus naar de wolken kijken om regen en onweer te voorspellen. Daar begon mijn fascinatie voor wolken.”

In 2012 ging ze voor het eerst écht stormchasen. Een keer mee met een aantal chasers die ze via internet had ontmoet, om te kijken of ze het wat vond. “Maar, ik had toen nog geen idee wat ik deed. We reden een beetje rond en kwamen met een beetje geluk een aantal bijzondere wolken tegen.”

Alles of niets
Nu gaat ze beter voorbereid op pad. Ze checkt dagelijks weerkaarten om in de gaten te houden wanneer er eventueel kans is op storm. Ook rijdt ze niet zomaar rondjes, maar ze zoekt van tevoren precies uit waar ze naartoe gaat om het perfecte beeld van een storm te vangen. “Afgelopen maandag zag ik voor het eerst CAPE (convective available potential energy), oftewel instabiliteit, op de kaarten. Toen wist ik al dat ik gisteren op pad zou gaan. Ik ben er dan twee volle dagen mee bezig. Pas rond een uurtje of 11 in de avond voor een chase kan ik bepalen of we gaan of niet. En vaak is het dan nog alles of niets.”

Volledig scherm

Een goede voorbereiding. Foto: Emiel Muijderman

En door!
Na een uurtje Vriezenveen is dit ‘m toch niet helemaal. Er is een heftige storm boven Zaltbommel gesignaleerd door andere chasers, maar die zou net aan ons voorbijgaan. In de auto, dus. We rijden richting Buurse om daar een andere stormchaser op te pikken. Jarno uit Lichtenvoorde gaat vaak met Jolien op pad. Maar ook vindt ze het heerlijk om alleen te gaan. “Dan ben ik het meest flexibel, en kan ik direct in de auto springen als ik zie dat er dreigende lucht aankomt. Ik laat dan alles vallen, behalve mijn werk.”
Stormchaser Jarno voegt zich bij de groep. Foto: Lars Smook

Volledig scherm

Verslaafd
Sinds 2014 is Jolien verslaafd. “Toen maakte ik mijn eerste grote storm mee. We reden naar België en konden vanaf daar de storm zien, die zich destijds boven Pinkpop afspeelde. Met een aantal stormchasers stonden we te kijken naar het schouwspel in de lucht. De kick die je dan krijgt, die is echt onbeschrijfelijk.”

'Links, rechts, op naar Duitsland!'
Het schouwspel in Buurse is nog niet voldoende. Jolien houdt de onweersinslagen nauwlettend in de gaten, en merkt dat de buien richting Duitsland trekken. We chasen door. Hier links, ohnee toch rechts, misschien is daar een plek waar we kunnen gaan staan!” Om een storm goed te vangen is het belangrijk om op een mooie open plek te gaan staan. “Die maïsvelden zijn nu veel te hoog. Dan zie je niks.”

​Risico's
Jolien is zich ervan bewust dat haar hobby veel risico’s met zich meebrengt. “Maar wat dat betreft, ben ik best een bange stormchaser. Ik zit eerder te vroeg in de auto, dan dat ik wacht tot het onweer echt dichtbij komt. Als ik het niet vertrouw, rijd ik altijd direct naar een veilige plek. Het moet wel leuk blijven.”

Inmiddels zijn we beland bij een oude boerderij in Rozendahl. Vanuit een weiland kijkt ze samen met mede-stormchaser Jarno gefascineerd naar het onweer dat voorbijtrekt. Wat het stormchasen zo leuk maakt? “De adrenaline die vrijkomt wanneer je in de auto zit, en als het lukt om een goede storm te vangen. De wolken die je tegenkomt, zijn adembenemend mooi. Dan sta je ergens op een landweggetje in de natuur, en is het 28 graden ofzo. En als de storm dan inkickt is het ineens donker en 14 graden. Niets is zo veranderlijk als het weer.”

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© Lars Smook