Volledig scherm
© Frans Nikkels

Audio | Grote financiële problemen voor schaatssport in Overijssel

ENSCHEDE -De schaatssport in het Gewest Overijssel zit in grote financiële problemen. Het gewest is blut, schrijft het bestuur aan de schaatsclubs. Er is de afgelopen twee jaar bijna 2 ton verlies geleden. Het bestuur overweegt daarvoor zijn voorgangers juridisch aansprakelijk te stellen. De oud-penningmeester wordt zelfs beschuldigd van dubieuze declaraties aan zichzelf van in totaal 10.000 euro.

Dat blijkt uit stukken die de Twentsche Courant Tubantia in bezit heeft. Volgens het bestuur kende de ex-penningmeester zichzelf een vrijwilligersvergoeding toe, ‘daar waar nog nooit iemand binnen het gewest zo’n vergoeding heeft gehad’. Ook zouden er ‘ongespecificeerde declaraties’ zijn. ‘De bedragen lijken ongefundeerd en zeer hoog. Aan de ex-penningmeester is opheldering gevraagd maar niet verkregen’, staat in een notitie. Er is geen aangifte gedaan.

Brief
De betrokken penningmeester was niet voor een reactie bereikbaar. In een brief aan hun opvolgers ontkennen echter de ex-bestuurders dat er sprake is van dubieus handelen of van wanbestuur. Zij zeggen met de nieuwe leiding in gesprek te willen, maar op dat aanbod is niet ingegaan. Ze willen desnoods een gesprek onder leiding van een mediator. Zelf wijten ze de financiële problemen vooral aan het wegvallen van een bijdrage van de schaatsbond KNSB, 125.000 euro in twee jaar.

Alarmerend
De situatie bij het Gewest Overijssel is alarmerend en is een bedreiging voor schaatsclubs. Het gewest vertegenwoordigt alle ijsclubs, hardrijdersverenigingen, toerorganisaties en kunstrijverenigingen in Overijssel. Het gewest huurt en betaalt namens die clubs de trainingsuren in de IJsbaan Twente in Enschede.

Trainingsuren
Eerder dit jaar dreigde de IJsbaan Twente al de clubs een groot deel van de trainingsuren af te pakken, omdat er een grote betalingsachterstand was. Die schuld is inmiddels vereffend door het Gewest Overijssel en de clubs hebben hun uren grotendeels behouden. Maar de lege kas hangt wat dat betreft voor de komende jaren nog als een zwaard van Damocles boven hun hoofd.

Funest
Maar de financiële perikelen zijn ook funest voor de toekomstige opleiding van grote regionale talenten. Op dit moment is er eigenlijk al geen geld meer om de selecties van B- en C-junioren overeind te houden. Er wordt gewerkt aan een noodplan. De bedoeling is die selecties ‘op een uiterst minimaal budget tot het eind van dit jaar in de lucht te houden’. Maar voor daarna is extra geld noodzakelijk.

Aanpakken
Het gewest overweegt nu voor alle ellende de oud-bestuurders juridisch aan te pakken. Deze regio gold altijd als een rijke in de schaatswereld. Maar alle financiële reserves zijn er door gejaagd. ‘Zij hebben zonder mandaat van de leden de reserves in twee jaar tijd zo goed als opgemaakt. Het gewest is blut. Zonder een begroting is een verlies van naar schatting 150.000 euro veroorzaakt in het boekjaar 2015/2016 en het boekjaar daarvoor van circa 53.000 euro’, aldus het bestuur.

Dubbele petten
Daarbij zouden de ex-bestuurders mogelijk ook misbruik hebben gemaakt van ‘ dubbele petten’. Zij waren in die tijd ook bestuurders van het Regionaal Talenten Centrum (RTC). Ze zouden geld van het gewest hebben gebruikt voor de financiering van dat RTC. Het Gewest Overijssel zou nu nog zeker 40.000 euro te goed hebben. Het nieuwe bestuur wil nu dat geld zo snel mogelijk hebben. Desnoods moet het RTC maar een noodkrediet aanvragen bij de KNSB, schrijven de bestuurders.

Enschede FM sprak met Maurice Nieland, manager van ijsbaan Twente. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.