Foto: Thinkstock
Volledig scherm
Foto: Thinkstock

Audio | Twentse jongeren in ziekenhuis door whatsappen vlak voor slapengaan

ENSCHEDE - Het gebruik van sociale media vlak voor het slapengaan kan ernstige klachten geven bij jongeren. Enkele honderden van hen komen er jaarlijks mee in een Twents ziekenhuis terecht.

De neurologen Iris Knottnerus (MST) en Loes Reichman (ZGT) schatten het aantal Twentse jongeren dat jaarlijks slaapproblemen ontwikkelt door het turen naar blauwe schermen in de avonduren op minimaal 200.

„Dat zijn alleen die jongens en meisjes bij ons in de spreekkamers. Ze onderkennen de klachten. In werkelijkheid kampt een veel grotere groep hiermee.”

'Onderschatte aandoening'
De artsen spreken van een onderschatte aandoening waarvan de gevolgen groot kunnen zijn. „Wij zien ze wekelijks. Pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar. Met schoolverzuim tot gevolg. Bij jongens gaat het vaak om gamen. Meisjes liggen in pyjama nog te facebooken of te whatsappen”, vertelt Reichman.

Ze heeft geen probleem met sociale media, maar wel als dat gebeurt in de slaapkamer. Of beter gezegd: de twee tot drie uur voor het slapengaan.

„In die periode maakt het lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en dat je ook doorslaapt. Blauw licht van de smartphone verstoort dit proces. De lichtfrequentie staat gelijk aan ochtendlicht. De hoogste lichtintensiteit die er is. Het lichaam reageert en breekt opgebouwd melotonine af.”

Smartphone
Televisie, laptop, tablet en computer geven hetzelfde blauwe licht. Maar bij de smartphone is het effect groter, omdat de afstand van apparaat tot gebruiker kleiner is. Melatonine-afbraak heeft tot gevolg dat de hersenen gedurende (een deel van) de nacht in een soort stand-bymodus blijven staan.

Kwetsbaar
Dit verschijnsel doet zich volgens Knottnerus ook voor bij volwassenen. Maar jongeren zijn volgens haar kwetsbaarder.

De artsen hebben een duidelijk advies: ban de smartphone uit de slaapkamer.

TV Enschede FM sprak met psycholoog MST Iris Knottnerus. Beluister het hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM