Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Aveleijn betaalt oogonderzoek cliënten

BORNE - Twentse zorginstelling betaalt onderzoek voor cliënten die hiervoor het wettelijk eigen risico zouden moeten gebruiken.

375 euro
Zorginstelling Aveleijn betaalt dit jaar noodzakelijke onderzoeken naar het gezichtsvermogen van cliënten die hiervoor volgens de Zorgverzekeringswet hun wettelijk eigen risico zouden moeten gebruiken. Hoe hoog de bijdrage per cliënt wordt, valt volgens het bestuur van Aveleijn niet met zekerheid te zeggen. Navraag bij Koninklijke Visio, één van de twee instellingen die de onderzoeken uitvoert, leert dat het bedrag gemiddeld al gauw op 375 euro ligt. Dat bedrag is gelijk aan het wettelijk eigen risico in 2015.

De enige instelling
Aveleijn is voor zover bekend de enige instelling in Nederland die dit doet. De zorginstelling nam de beslissing nadat bleek dat de onderzoeken per 1 januari bijna zonder uitzondering onder de Zorgverzekeringswet vallen, waardoor de cliënten er hun eigen risico voor moeten aanspreken.

Niet eerlijk
„We zijn vorig jaar begonnen met de onderzoeken, die gedaan worden door Koninklijke Visio en Bartiméus. Destijds werd de zorg betaald uit de AWBZ en hoefde de cliënt niets zelf bij te dragen”, zegt Willem den Hartog, bestuursvoorzitter van Aveleijn. „We vonden het niet eerlijk als de cliënten die nog onderzocht moeten worden wel zouden moeten bijbetalen. Daarom betalen wij het onderzoek. ”

80.000 euro
Er moeten nog 218 cliënten worden onderzocht. Bij een gemiddelde prijs van 375 euro per cliënt komen de maximale kosten voor Aveleijn daarmee op ruim 80.000 euro. Dat bedrag kan nog veranderen, bijvoorbeeld als er dit jaar nog nieuwe cliënten worden aangenomen. „Het enige dat we zeker weten is dat het om een groot bedrag gaat”, zegt Annette Imhof, bestuurslid van Aveleijn.

Geen charmeoffensief
Ze benadrukt dat het besluit wat haar betreft geen charmeoffensief van Aveleijn is. „Wij zijn er ook niet mee naar buiten getreden. We vinden het gewoon belangrijk dat onze cliënten de vereiste zorg krijgen en daar valt wat ons betreft visuele zorg ook onder.”

​Koninklijke Visio
Wat de reden voor Aveleijn ook is, Kirsten Koorevaar van Koninklijke Visio is opgelucht. „Natuurlijk, alle onderzoeken stonden de komende maanden gepland. Maar het belangrijkst zijn natuurlijk de mensen, die hebben deze zorg nodig.” Koorevaar legt uit dat verstandelijk beperkten - de doelgroep voor de onderzoeken - in 70 procent van de gevallen visuele problemen hebben.

Ze hoopt dat andere instellingen het voorbeeld van Aveleijn volgen. „We verbeteren de kwaliteit van leven van de cliënten met ons werk. ”