Beenhakker ergert zich rot

ENSCHEDE - De aanklager betaald voetbal buigt zich over de trainersconstructie bij FC Twente. Want, vindt de CBV: dit kan niet.

Volgens de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) fungeert de gediplomeerde Michel Jansen bij FC Twente overduidelijk als stroman voor Alfred Schreuder, die nog niet in het bezit is van de vereiste papieren. En dat kan niet door de beugel, vindt Leo Beenhakker, woordvoerder en voorzitter van de trainersvakbond. Zijn grootste ergernis? „Dat Alfred Schreuder duidelijk de coaching doet tijdens de wedstrijden. Wij vertegenwoordigen 500 professionele voetbalcoaches en vinden dat we niet kunnen verloochenen dat dit gebeurt.”
Op advies van de licentiecommissie van de KNVB klopte de belangenvereniging daarom aan bij de aanklager betaald voetbal. Die buigt zich nu over artikel 17, waarin staat dat ‘de trainer/coach de selectie technisch, conditioneel en tactisch oefent en de coaching doet tijdens wedstrijden’. Gebeurt dat bij FC Twente? „Nee”, zegt Beenhakker. „Schreuder staat heel duidelijk langs de lijn als coach, terwijl Jansen op de bank zit en het woord voert voor en na de wedstrijden.” En dus moet er wat de CBV betreft worden ingegrepen. „Als de aanklager vindt dat Twente gelijk heeft, dan moeten de regels wat ons betreft worden gewijzigd. Als wij in het gelijk worden gesteld? Dan moet Jansen langs de lijn gaan staan.”
Zoals elke hoofdcoach in Nederland dat doet.

Hoe zit het ook al weer met die trainersconstructie van FC Twente?
Toen Steve McClaren in februari van dit jaar vertrok, nam assistent-trainer Alfred Schreuder het van hem over. Het doel was meteen duidelijk: Twente zou geen opvolger halen voor de Engelsman, want Schreuder was toch al de beoogde trainer van de toekomst.
En waarom wachten? Oké, hij had nog geen diploma, maar dat zou wel loslopen. Bovendien had Twente al vijf gediplomeerde trainers in huis. En dat kunnen lang niet alle clubs Twente nazeggen, zo vonden ze in Enschede.
Schreuder stond een paar weken voor de groep, maar mocht het seizoen van de KNVB niet afmaken. Twente vond dat destijds ‘wat kinderachtig’. Een paar weken later werd de gediplomeerde Michel Jansen (toen hoofd van de jeugdopleiding) aan de technische staf toegevoegd. Schreuder bleef het gezicht en eindverantwoordelijk.
Dit seizoen moest dat anders, vonden zowel de KNVB als de CBV. De hoofdtrainer moet het papiertje hebben en ook daadwerkelijk de baas zijn. Dat Schreuder inmiddels was toegelaten op de cursus ‘coach betaald voetbal’ deed daar niets aan af. De regels zijn zo helder als wat, vindt de vakbond.
De zaak werd afgelopen zomer besproken in de licentiecommissie van de KNVB. Beenhakker: „Zij hebben papieren opgevraagd bij FC Twente en alles bekeken. De belangrijkste vraag was: wie is de hoofdtrainer? De club liet weten dat dat Jansen zou zijn, Schreuder moest als assistent-trainer verantwoording aan hem afleggen.” De KNVB ging akkoord met de trainersconstructie.
Vervolgens keek de CBV het drie wedstrijden aan... FC Twente maakte er totaal geen geheim van: Schreuder stond vrolijk als hoofdcoach langs het veld. Coachend en gebarend. En dus ging er op 21 augustus alweer een brief naar de licentiecommissie. Pas in oktober kwam er antwoord en kreeg de CBV het advies om de zaak aan de aanklager betaald voetbal voor te leggen. FC Twente voldoet aan de licentieregels, want er zit een gediplomeerde trainer op de bank. De aanklager toetst daarentegen of de reglementen worden nageleefd. En dat is volgens de CBV niet het geval.
FC Twente laat in een reactie weten ‘geen brief te hebben ontvangen’.
Deze maand nog wordt er een uitspraak over de zaak verwacht.

Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement