Volledig scherm
© Toma Tudor

Bewustwordingscampagne Twente Milieu: 100 dagen zonder restafval

ENSCHEDE - Honderd Twentse gezinnen die proberen honderd dagen te leven zonder restafval te produceren. Deze bewustwordingscampagne moet bijdragen aan het doel dat elke Twentenaar in 2030 nog maximaal 50 kilogram restafval per jaar produceert.

Momenteel zijn ze daar nog ver van verwijderd. De laatste cijfers tonen aan dat de meeste Twentse gemeenten sinds 2013 nauwelijks stappen hebben gezet op weg naar een afvalarme toekomst, Twenterand en Hengelo uitgezonderd.

200 kilogram
De hoeveelheid restafval ligt al vijf jaar rond de 200 kilogram per inwoner. Directeur Lisette Bosch van Twente Milieu verwacht echter dat de cijfers vanaf 2017 door nieuwe maatregelen beduidend beter zullen zijn.

Campagne
Het nieuwe project van Twente Milieu heet 100-100-100: gestreefd wordt naar ten minste honderd (maar liefst 350) huishoudens die honderd dagen 100 procent afvalloos leven. Zonder dat er campagne gevoerd is hebben de eerste twintig gezinnen zich al gemeld. En alle wethouders van de gemeenten van Twente Milieu doen mee. Er worden nog enkele prominenten aangezocht.

Sociale media
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) geeft het startschot voor de campagne. Het is de bedoeling dat de deelnemers aan 100-100-100 ervaringen uitwisselen via sociale media. Ze worden ook elke week uitgedaagd met een opdracht rond het scheiden van afval, maar ook het voorkomen van afval. Op een afvalmeter worden de prestaties bijgehouden.

Het doel is niet alleen fanatieke afvalscheiders mee te laten doen. Juist doorsneehuishoudens worden uitgedaagd zich aan te melden.