Volledig scherm
© ANP

Bijna de helft van de NAM-locaties in Twente is vervuild

ENSCHEDE - Het gaat op de NAM-locaties om zogenoemde historische vervuilingen, ontstaan bij de winning van gas in Twente in het verleden. In een aantal gevallen is er ook al gesaneerd, zoals aan de Uelserdijk in Oud Ootmarsum en de Hooidijk in Hezingen, maar is er nog steeds sprake van een verontreiniging. De provincie geeft aan dat in die gevallen het resultaat van de bodemsanering nog beoordeeld moet worden.

De lijst van vervuilingen kwam gisteren aan de orde in een vergadering van de Statencommissie Milieu en Energie, naar aanleiding van vragen van GroenLinks-Statenlid Robert Jansen.

Vraagtekens
Die was tevreden met het overzicht, maar zette zijn vraagtekens bij de onderzoeken. Bijvoorbeeld omdat niet onder de voormalige winlocaties is gekeken en alleen op enkele meters onder de grond.

Onderzoek
Een woordvoerder van de NAM geeft aan dat onderzoek onder de winningslocaties lastig is, omdat er ooit een vloeistofdichte vloer is aangebracht. Dat gebeurde zonder dat de grond eronder eerst werd gesaneerd. Later werd trouwens op enkele plekken wel gesaneerd.

Aan bijvoorbeeld de Boortorenweg en de Bouwmansweg in de gemeente Tubbergen is er ook nu nog verontreiniging buiten de voormalige winningsplek.

In een enkel geval, zoals aan de Schipweg in Rossum, ligt de vervuiling zo dicht bij een natuurgebied dat de provincie de NAM om een risicobeoordeling heeft gevraagd. Eind dit jaar moet duidelijk zijn wat de betekenis van de vervuiling is.

Geen actie
Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben er bij de NAM op aangedrongen dat de vervuilde locaties sneller gesaneerd worden dan eerder was afgesproken. In sommige gevallen constateert de provincie dat de vervuiling zo licht is, dat daar geen actie op wordt ondernomen.