Volledig scherm
© ANP

Boek van Astrid Holleeder in Twente nauwelijks verkrijgbaar

ENSCHEDE - „Onhandig en onzalig.” Zo kwalificeert Erik Hoekstra, de centrale inkoper voor alle vestigingen van boekhandel Broekhuis, de gang van zaken rond Judas, het boek waarin Astrid Holleeder een ontluisterend beeld schetst van de tirannie van haar broer Willem.

In Twente was het boek alleen leverbaar bij vestigingen van Bruna. „Eerst kreeg ik er twee”, zegt Joke Tieman van Bruna Goor. „Later die zaterdagochtend kreeg ik nog drie dozen.” Maandagochtend had ze nog zes exemplaren. Bij Bruna Hengelo was ‘veel vraag’ naar het boek. „Het ging zo snel, het is niet normaal.”

Broekhuis
Bij boekhandel Broekhuis waren de druiven zuur. Erik Hoekstra: „We werden tien dagen geleden gebeld over een tussentijdse aanbieding. Details konden niet worden gegeven, alleen de oplage werd genoemd en dat het boek veel zou losmaken. De naam was Project X.” Hoekstra kon hooguit gissen naar het onderwerp. Een explosieve biografie van prins Bernhard bijvoorbeeld? Volgens de normale procedure zette hij bestellingen ‘in nota’. „Natuurlijk koop ik zo’n boek meteen in.” Hij kent de reputatie van uitgever Oscar van Gelderen. Niemand in het boekenvak kan zo’n publicitaire reuring rond een boek veroorzaken als hij. Het zou een knaller worden.

Onder uiterst geheime omstandigheden is aan het boek gewerkt. Alleen ingewijden van uitgeverij Lebowski waren op de hoogte. Om uitlekken te vermijden werd het boek in het buitenland gedrukt. Vrijdagavond barstte de publiciteit los, zaterdag waren alle 80.000 exemplaren van de eerste druk verkocht.

Woest
Hoekstra: „Via de snelle levering zouden de boeken zaterdag worden geleverd. Maar de order kwam niet.” Zaterdagochtend rond 11 uur gaf het systeem aan dat het boek ‘in herdruk’ was. „Ik was woest natuurlijk. Maar op zo’n moment kun je niks meer doen. Je kunt ook niet naar een distributiepunt rijden om zelf exemplaren op te halen, zo werkt het niet. Ik moest het loslaten.” Ook elders in het land werd geklaagd dat het boek niet leverbaar was bij zelfstandige boekhandels. Bij filialen van AKO in Twente was ook geen exemplaar te vinden, zo bevestigt een medewerkster van het filiaal in De Klanderij in Enschede. Hoekstra krijgt vandaag exemplaren binnen, maar die gaan grotendeels op aan reserveringen. De volgende oplage zou eind van de week leverbaar zijn.