Volledig scherm
Melkveehouder Walter Truitman tussen zijn koeien in de stal. Foto: Carlo ter Ellen

Boeren in Twente moeten deel veestapel inleveren

AMBT DELDEN/DE LUTTE - Een inkrimping van de Nederlandse melkveestapel is onontkoombaar. Boeren uit deze regio zijn bereid daarvoor een offer te brengen, als er maar snel duidelijkheid komt hoe ze verder kunnen met hun bedrijf.

Als Nederland niet snel ingrijpt en de veestapel niet met zo’n 175.000 koeien inkrimpt, is de Europese ontheffing om extra mest te mogen produceren in gevaar. In dat geval zouden wel eens 480.000 koeien naar het slachthuis moeten.

Inkrimping van 10 procent
De sector voert deze week topoverleg over een inkrimping van misschien wel 10 procent van het aantal koeien komend jaar. De meningen verschillen over hoe de pijn moet worden verdeeld.

Bert Schothorst uit De Lutte heeft de afgelopen vijftien jaar zijn bedrijf laten groeien van ongeveer 70 naar 100 koeien. „Alles netjes volgens plan gedaan en overal vergunningen voor aangevraagd, met steun van de overheid dus”, zegt hij. „Nu wil diezelfde overheid ingrijpen. Stel je voor, dat je alles rond hebt voor je nieuwe horecazaak en direct na de opening stapt de overheid binnen en zegt dat je niet meer klanten mag binnenlaten dan er op dat moment zijn. Zo voelt dat.”

'Wat is eerlijk?'
„Tja, wat is nou een goede en eerlijke oplossing? Dat blijft eerlijk gezegd altijd lastig”, zegt Walter Truitman uit Ambt Delden, melkveehouder met zo’n 120 koeien. „Wij hebben niet fors uitgebreid, misschien vijf of tien koeien erbij in totaal.”

Er zijn volgens hem collega’s die al jaren vóór het opheffen van Europese beperking op de melkproductie de hebben voorgesorteerd met een uitbreiding van het aantal koeien. „De melkprijzen waren toen nog zo goed dat de superheffing op te veel geproduceerde liters niet echt pijn deed.”

'Algemeen belang boven individu'
Truitman houdt er rekening mee dat hij mee moet doen met een inkrimping. „De geruchten gaan over 10 procent minder. Dat is heel fors. Maar het allerbelangrijkste is dat we als sector weer goed vooruit kunnen. Het algemeen belang moet dan maar voorrang krijgen boven het individuele.”

Schothorst pleit wel voor een duidelijk onderscheid. „Zij die op het laatst nog vrachtwagens vol koeien kochten, zijn in mijn ogen speculanten. Die moeten eerst extra worden gekort voordat een generieke korting aan alle melkveehouders wordt opgelegd.”

Aantallen
​Benieuwd naar het aantal melkkoeien bij bedrijven en de gemiddelde veestapel in de regio? Bekijk dan onderstaande kaart. Gebruikt u de Tubantia-app? Klik dan hier.