Volledig scherm
Minister Bussemaker. © ANP

Bussemaker bestempelt Twente al als krimpregio

ENSCHEDE - Minister Bussemaker (Onderwijs) wil het mbo-scholen makkelijker maken samen opleidingen aan te bieden. Ze wil voorkomen dat door een tekort aan studenten het opleidingsaanbod wordt ingekrompen.

Dat ze ‘krimpregio’ Twente als voorbeeld noemt, heeft tot verbazing geleid bij ROC van Twente.

Slordig
“We verwachten pas vanaf 2022 een daling van het aantal studenten. Bovendien hebben we in Twente al meer dan tien jaar een mbo-opleidingsinstituut. Er is hier dus geen sprake van concurrentie”, aldus Els van Riel, directeur communicatie van ROC van Twente.

“Ik vind het raar om Twente in een adem te noemen met krimpregio’s Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Slordig ook. Twente is in tegenstelling tot de Achterhoek nog geen krimpregio. Door demografische ontwikkelingen zal er in de toekomst ook in Twente wel sprake zijn van een afname van de bevolking, maar dat geldt voor veel regio’s in Nederland.”

'Lichte stijging'
De komende jaren blijft het aantal studenten op ROC van Twente steeds ongeveer op 18.500, aldus Van Riel. “Het nieuwe schooljaar verwachten we zelfs een lichte stijging.” Er komen volgens haar dan ook geen (technische) opleidingen in de knel. “Daarvan zal hier ook niet snel sprake zijn. Natuurlijk kijken ook wij wel naar gevolgen van bevolkingskrimp op de wat langere termijn. Maar dan gaat het vooral over gebruik van gebouwen.”

In een reactie op de verbazing vanuit Twente wijst een voorlichter van het ministerie van Onderwijs op cijfers over leerlingaantallen.

'Substantiële daling'
“Die laten ook in Twente voor de komende jaren een daling zien. Weliswaar niet in de mate als bijvoorbeeld Zuid-Limburg en Oost-Groningen, maar toch substantieel. Tot 2025 een kleine tien procent. In de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo, een belangrijk voedingsgebied voor het mbo, is de daling al ingezet. Met name in studierichtingen met kleine studentenaantallen kan in stand houden van opleidingen dan een probleem gaan vormen en kan samenwerking in de provincie, of zelfs daarbuiten, uitkomst bieden.”