Volledig scherm
© Keven van der Peet/Thinkstock

Cannabis als wapen tegen kanker

ENSCHEDE/ RHENEN – Kan cannabis kanker bestrijden? Monique Posthumus is ervan overtuigd. Zij werd in april van dit jaar geconfronteerd met de diagnose darmkanker, zodanig uitgezaaid dat haar artsen haar een levensverwachting van twee jaar gaven.

Zeven maanden later zijn de tumoren voor het grootste deel verdwenen.

Raadsel
​De behandelend oncoloog staat voor een raadsel. Posthumus, werkzaam in het middelbaar beroepsonderwijs en moeder van twee kinderen van 14 en 18 jaar, besloot in mei van dit jaar de kanker te lijf te gaan met chemotherapie. Ze werd daar zo ziek van, dat zij de behandeling staakte. Ondertussen had ze zich verdiept in mogelijke alternatieve behandelingen. Posthumus stuitte op de mogelijkheid van een behandeling met medicinale cannabis.

Wietolie
Ze begon met het dagelijks gebruik van wietolie. Een aantal tumoren begon daarop te krimpen, waarna ze het cannabisgebruik volhield. Omdat ze vindt dat over de mogelijke successen van cannabis bij bijvoorbeeld kanker veel te weinig bekend is, heeft ze nader onderzoek gedaan en haar ervaringen gebundeld op de website http://cannabisenkanker.weebly.com.

Verwachtingen
Op die blog waarschuwt ze wel voor te hoge verwachtingen bij patiënten. Het is nooit aangetoond in welke omstandigheden en bij welk type patiënten cannabis heilzaam is. Ze pleit daarom voor meer onderzoek naar het gebruik van medicinale cannabis. Posthumus stelt echter dat chemotherapie ook in een aantoonbaar groot aantal gevallen nauwelijks effect heeft. Chemo is doorgaans wel schadelijk voor gezonde cellen.

In een opiniebijdrage in De Twentsche Courant Tubantia zaterdag legt ze uit wat de positieve effecten zijn van cannabis. Het artikel is ook te lezen op blendle. Klik hier om het artikel te lezen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement