Volledig scherm
© Lars Smook

Cogas weigert graafwerk te vergoeden voor glasvezelaansluiting in buitengebied van Twente

ALMELO - Achthonderd adressen liggen zo geïsoleerd dat Cogas weigert graafwerk te vergoeden. Deze huizen of bedrijven liggen te geïsoleerd of er zijn obstakels die een makkelijke aanleg van de kabel blokkeren. Cogas Kabel Infra, die glasvezel op het platteland aanlegt, ziet geen kans om de bewuste aansluitingen zonder extra kosten te realiseren. Bij de overige 20.000 adressen kan dat wel.

Cogas kondigde in juli aan dat het hele buitengebied bekabeld zou worden. Het gaat dan om de gemeenten Almelo, Oldenzaal, Borne, Dinkelland, Hof van Twente, Tubbergen, Twenterand, Wierden en Hardenberg.

Scheve verhouding
Directeur Piet Grootenboer van Cogas Kabel Infra: „Die 4 procent adressen zouden 19 procent van het totale project kosten. Dat is zo’n scheve verhouding dat aandeelhouders en banken dat geen verantwoorde investering vinden.Daar krijgen we dus geen financiering voor. Het helpt ook niet om bij die overige 20.000 adressen de kosten iets te verhogen. We vragen daar namelijk helemaal geen aansluitkosten, om de drempel zo laag mogelijk te houden. Wel innen we daar een maandelijkse bijdrage van een tientje, maar dat geld komt geleidelijk binnen en voor de aansluitingen van die 807 hebben we direct geld nodig.”

12 euro per meter
Wie dus tot die 807 adressen behoort moet het graafwerk zelf betalen. De kosten bedragen 12 euro per gegraven meter vanaf de dichtstbijzijnde reguliere kabel. De eerste 135 meter zijn gratis, ‘want dat zijn ze bij die andere 20.000 ook’, aldus Grootenboer. Als een groepje noabers gezamenlijk besluit tot aansluiting, kunnen ze een deel van de kosten delen. Ook kunnen ze besluiten de kabel in particuliere grond, bijvoorbeeld een weiland of een erf, te laten leggen.

Boze mensen
Cogas gaat altijd uit van openbare grond maar dat is niet altijd de kortste en dus goedkoopste weg. Ondanks die tegemoetkomingen loopt de rekening voor de meeste adressen in de duizenden euro’s en daar zijn mensen boos over. Grootenboer kan zich dat goed voorstellen: „Wij zijn er zelf ook niet blij mee, ik wil dezelfde voorwaarden voor iedereen. Maar het kan helaas niet uit. Vroeger had je hezelfde probleem toen er in Nederland riolering en gasleidingen werden aangelegd: dat kon ook niet overal direct en tegen lage kosten worden gerealiseerd.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement