Crisis slaat nu ook toe in rijkere Twentse wijken

HENGELO - Achter de voordeur van huizen in ‘gegoede buurten’ in Twente gaat het mis. Er is een verontrustende toename van bewoners met een ww-uitkering die terugvallen in de bijstand, melden ingewijden.

Omdat de inkomensval groter is dan voor de ‘traditionele’ groep armen, maar het uitgavenpatroon wel vaak op peil blijft, maken gemeenten en hulpverlenende instanties zich zorgen.

Zo heeft de Voedselbank Midden Twente er sinds het uitbreken van de economische crisis een nieuwe cliëntengroep bij. Het zijn mensen die op het eerste oog luxe leven maar aan het einde van de maand financieel weinig tot niets overhouden.

Woordvoerder Han Eulderink: „Traditioneel hoort armoede bij mensen die het structureel niet breed hebben. De nieuwe groep die zich nu aandient, liftte altijd mee op de welvaart. Voor de buitenwereld willen ze nog steeds meedoen, met een grote auto of de nieuwste iPhone. Maar daarvoor steken ze zich wel in de schulden. Wij maken ons meer zorgen over deze groep dan over de traditionele minima.”

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat in kernen als Glane en Vasse maar ook in De Whee in Goor en in Slangenbeek in Hengelo, relatief veel mensen een werkloosheidsuitkering krijgen en de bijstand nog onbekend is. Velen kwamen in 2010 of 2011 zonder werk zitten. Hun ww-uitkering loopt binnenkort af. „Ook in een wijken als Slangenbeek slaat de crisis hard toe”, zegt de Hengelose wethouder Mariska ten Heuw (SP).

In De Twentsche Courant Tubantia van vrijdag 24 januari is een reportage over dit onderwerp te lezen.