Volledig scherm
© Thinkstock

Cultuursector Overijssel wil acties

ENSCHEDE - De cultuursector in Overijssel wil acties nu een aantal instellingen uit de provincie geen subsidie meer krijgt uit het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten. De instellingen, afkomstig uit Zwolle en Deventer, doen een beroep op de politiek om eventuele protestacties te ondersteunen.

Tot de gedupeerde instellingen behoren onder meer poppentheater Gnaffel en theatergroep The Young Ones uit Zwolle, het popfestival Let’s Get Lost en het theatergezelschap Beumer & Drost uit Deventer. Net als tweehonderd instellingen in Nederland deden zij een beroep op het Fonds, maar in tegenstelling tot vier jaar geleden werd hun verzoek niet toegewezen. Van de in totaal 84 instellingen die wel subsidie kregen, komt er niet één uit Overijssel, iets wat in de provincie keihard is aangekomen.

Bezuinigingen
Voor de Twentse kunstinstellingen hebben de bezuinigingen bij het Fonds geen directe gevolgen. Gezelschappen als de Reisopera en het Orkest van het Oosten maken deel uit van de zogeheten Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Zij krijgen hun subsidie rechtstreeks van het ministerie van Onderwijs en Cultuur.