Volledig scherm
© Thinkstock

De Twentse zomer van 2016 is zo slecht nog niet

ENSCHEDE – Het houdt de gemoederen al een aantal weken bezig. Waar blijft de zomer? Aankomende woensdag blijft het naar verwachting eindelijk een hele dag droog in Twente en de rest van het land. Voor het eerst in de hele maand augustus, meldt Weer.nl.

Het KNMI spreekt zelfs van een statistisch slechte zomer. Normaal gesproken zijn er in de zomer zo’n 20 mooi-weerdagen (een zonnige en nagenoeg droge dag met bovennormale temperatuur), deze zomer hadden we er tot nu toe slechts 7.

Voorjaar
Ook het voorjaar telde weinig mooie dagen waardoor de teller voor dit jaar op 20 staat, terwijl dat er gemiddeld 50 per jaar zijn. De komende weken komen er waarschijnlijk nog een aantal bij maar voorlopig is dit het kleinste aantal sinds 1996. Toen leverde het hele jaar 27 mooi-weerdagen op.

Hollandse zomer
Gemiddeld gezien is de zomer van 2016 trouwens een normale Hollandse zomer. De dataredactie van deze krant heeft over de periode van 21 juni 1974 t/m 15 augustus 2016 de dagelijkse gemiddelden uitgerekend op basis van de minimum temperatuur, de maximum temperatuur, de hoeveelheid neerslag en het aantal zonuren. We noemen dit voor het gemak het historisch gemiddelde.De gemiddelde minimumtemperatuur is deze zomer 12,3 graden Celsius. Het historisch gemiddelde is 11,6 graden Celsius.

De gemiddelde maximumtemperatuur is deze zomer 22,5 graden Celsius. Het historisch gemiddelde is ook precies 22,5 graden Celsius. De historische zomer kenmerkte zich door een redelijke constante temperatuur, de zomer van 2016 door forse uitschieters, zowel naar boven als naar beneden. Vanaf 29 juli tot heden duikelt de maximum temperatuur zelfs onder het gemiddelde.

Deze zomer schijnt de zon gemiddeld 0,4 uur per dag minder, namelijk 5,7 uur. Feit: De zonnigste dag is historisch gezien 28 juli met ruim 13 zonuren, in 2016 was 28 juli ook de zonnigste dag met zelfs 15 zonuren.

Gemiddeld viel er deze zomer 2,5 mm regen per dag, het gemiddelde is 2,3 millimeter. Feit: Historisch gezien is 30 juni de natste dag, ook in 2016 was 30 juni de natste dag, alleen viel er toen twee keer zoveel als normaal.