Volledig scherm
Foto Lars Smook

Demonstratie tegen bloedig bewind Syrië

ENSCHEDE - ‘Syrie vrij. Assad moet weg’, scandeerden zo’n tweehonderd actievoerders zaterdagmiddag in het centrum van Enschede. Ze protesteerden op het plein de Jacobuskerk tegen het bloedige bewind van Syrië en riepen om het aftreden van president Bashar al-Assad.

“Het geweld moet stoppen. Al meer dan 8500 mensen hebben hun leven opgeofferd in de strijd voor vrijheid. Duizenden mensen zijn gevlucht. Syrische steden liggen in as door de bombardementen van het Syrische regiem”, zo sprak Shukri Demier van de Assyrische Democratische Organisatie, die de demonstratie organiseerde. De demonstranten werden ook toegesproken door lijstaanvoerder Annelies Futselaar van de SP Enschede en CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

De deelnemers aan de demonstratie waren voornamelijk leden van de Suryoyo-Assyrische gemeenschap uit Twente, maar ook uit andere delen van het land. Binnen deze aramees-christelijke gemeenschap ligt de demonstratie tegen het bewind in Syrië overigens zeer gevoelig. Een deel van de mensen, vreest dat het omvallen van het regiem nadelige gevolgen zal hebben voor de christenen in Syrië. Ook de Syrisch Orthodoxe kerk en de Suryoye Aramese Federatie Nederland keuren het geweld af, maar staan om die reden niet achter de protestacties.