Volledig scherm

Deze 3 prominente Tukkers zijn erg verdeeld over Trump als president

ENSCHEDE - De reacties in Twente op Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten zijn verdeeld. Een bestuurder, een vrouw en een populist geven op verzoek van De Twentsche Courant Tubantia hun mening.

Gebruikt u de Tubantia-app? Klink dan hier om het artikel te lezen.

1. Onno van Veldhuizen, burgemeester Enschede

De stem op Trump is er een tegen de gevestigde politiek. Vreest het establishment in Twente ontevreden lieden die ook hier stad en land zullen terugeisen? Burgemeester Onno van Veldhuizen (Enschede): „Dat klinkt als oorlog, inderdaad. Ik zou zeggen: laten we samen dat land en die stad blijven opbouwen.”

Toch leek Van Veldhuizens opmerking op Twitter woensdagmorgen niet gevrijwaard van enig cynisme: ‘De democratie krijgt altijd gelijk, maar heeft het niet altijd’. „Wat ik bedoelde is dat de democratie geen dictatuur van de meerderheid kan zijn. Amerika heeft een slachtpartij achter de rug waarbij een grote minderheid gedesillusioneerd achterblijft.”

Vervolgens: „We hebben een smerige campagne gezien. Dat ‘lock her up’ en al die beledigingen maken het ongeloofwaardig dat Trump er nu ineens voor iedereen is.” Foto: Frans Nikkels

2. Kim Kötter, zakenvrouw

Volledig scherm

Trump kan zich tamelijk seksistisch over vrouwen uitlaten. Volgens Kim Kötter, zakenvrouw, model, geboren Twentse en bekende van de aanstaande president, is dat maar schijn. ,,Want zo denkt Donald niet over vrouwen’’, zegt Kötter. ,,Ik heb met Trump samengewerkt rond de Miss Universe-verkiezingen en heb hem nooit gezien als seksistisch of vrouwonvriendelijk. Hij is voorkomend. Maar, het is wel zo dat Trump slecht tegen kritiek kan, dan krijg je last met hem.”

Valt er volgens Kötter een ander regionaal effect te verwachten? ,,Wat gaan de beurzen op de lange duur doen? Dat gaat iedereen raken, in Nederland, in Twente. Op Facebook heb ik geschreven: Donald, verras ons. Ik hoop, nee verwacht, dat hij zich nu presidentieel zal opstellen.” Foto: Carlo ter Ellen

3. Edgar Mulder, PVV-voorman Overijssel

Volledig scherm

Edgar Mulder, Overijssels PVV-voorman en geboren Enschedeër, kan zijn euforie nauwelijks verhullen. „Dit is een tik op de vingers voor al die zogenaamd progressieve omroepen en linkse leugenkrantjes.”

Trumps triomf sluit naadloos aan referenda in Europa waar boze burgers eerder dit jaar hun hart luchtten, weet hij. Nederland dat zich tegen het associatieverdrag met Oekraïne en de EU keerde, en Britten die tot een Brexit besloten. „En ja, de PVV gaat in Nederland ons land ook terugveroveren”, praat Mulder Geert Wilders met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen alvast na.

En nu ook in gemeenteraden? Mulder, behoedzaam: „Daar ga ik niet over. Ik ben hier in het provinciehuis nu bezig met Overijssel; zorgen dat de Karelskamp in Almelo openblijft en dat de motorrijtuigenbelasting omlaag gaat.” Foto: Emiel Muijderman

Volledig scherm
Vanaf links met de klok mee: Edgar Mulder, Kim Kötter en Onno van Veldhuizen.