Volledig scherm

Deze Tukkers vieren dierendag voor bijzondere exemplaren

Voor alles en iedereen is er een dag waarop iets gevierd wordt. Dierendag is daarbij een absoluut blijvertje. Dat betekent dat vandaag heel veel honden, katten en konijnen een extra knuffel krijgen. Maar niet alleen zij: ook de, zeg maar, wat meer exotische exemplaren krijgen een extra knuffel. De liefde voor een kaketoe, een schildpad, een tijgerpython en voor scharrelvarkentjes, verklaard door vier eigenaren.

Hannie van Ekelen (61) uit Hengelo

Ik heb altijd honden gehad en zelfs cursussen gegeven. Toen mijn man overleed, vond ik het wel fijn om een maatje te hebben. Toen kwam ik op het idee om deze rosé kaketoe in huis te halen. Ik heb me er eerst enorm in verdiept, want het is natuurlijk iets heel anders dan een hond.

Grenzen
De kaketoe is niet de meest makkelijke: qua karakter is het een kind van 3 dat steeds zijn grenzen opzoekt. Ik leef mijn leven met hem. We doen eigenlijk alles samen als ik thuis ben. Als ik 's morgens wakker word, gaat hij met me mee onder de douche en houdt hij me gezelschap als ik koffiedrink. Hij praat ook. Als ik binnen kom, roept hij 'Hai schat'. Wat wil je nog meer. Als mijn telefoon gaat, wil hij graag meepraten. Dan roept hij 'Pazko, pas op hè', omdat hij weet dat dat niet mag.

Ze zijn slim. Ze kunnen nadenken en proberen je echt uit. Af en toe gaat hij mee in de auto, in een speciale vervoersbox waar de veiligheidsgordel langskan. Los in de auto kan niet. Als ik overdag werk, zit hij in zijn kooi en vermaakt hij zich met babyspullen met felle kleuren, zoals bijtringen of van die boerderijtjes waar geluid uitkomt - dat vindt hij prachtig. Hij is ook heel geïnteresseerd in kleuren. Bijten doet hij niet. Nooit. Dat heb ik 'm geleerd. Mijn drie kleinkinderen kunnen rustig met hem omgaan.

Hendri Immink (32) uit Diepenheim

Volledig scherm

Voor mijn werk rijd ik in een vrachtwagen met varkens die naar de slacht gaan. Varkens zijn bijzondere dieren. Ik ga op een nette manier om met de varkens. Wakker Dier denkt dat wij hardhandig met ze omgaan, maar dat is niet zo. Ik heb zelfs een tatoeage van een varkenspoot op mijn rug.

Mijn huisdieren heten Turbo en Diesel. Ze scharrelen op een stuk grond bij mijn huis. Ik heb een mooi varkenshok gebouwd van douglasplanken, met dakpannen erop. Ze kunnen lekker buiten scharrelen en wroeten. Er staat ook een parasol en zo'n halve schelp die normaal gesproken wordt gebruikt als kinderzandbak. Ik heb er water ingedaan. Ik smeer ze ook in met zonnemelk, want die varkenshuid is heel dun.

Intelligent
Turbo en Diesel zijn heel intelligent. Als mijn buurvrouw ze hoort knorren, weet ze dat ik er aan kom rijden. Dat hebben ze al ver van tevoren in de gaten. Ze komen naar me toe lopen, dat is erg leuk. En ik laat ze weleens uit het hok. Dan moet ik even opletten dat ze mijn gazon niet opvreten, want dat vinden ze lekker. 'Kom jongens. Hup, in je hok', zeg ik dan. En dan luisteren ze ook.

Je moet ze een beetje aandacht geven. En netjes voeren. Niet te veel, want het zijn geen vleesvarkens maar scharrelvarkens. Ze krijgen muesli, speciaal voor varkens. Het mooiste moment is als ik de zandbak vul met water. Dan gaan ze er in staan en dan laten ze zich zo - bam! - in één keer omvallen. Geweldig mooi om naar te kijken.

Jos Paulusse (39) uit Hengelo

Volledig scherm

Als hij onder de lamp ligt, zich helemaal uitstrekt en ook nog eens gaat gapen, dan is dat mooi om te zien. Daar kunnen mijn vrouw Mabel en ik echt van genieten. Het is inderdaad geen gewoon huisdier. Zes jaar geleden is Luigi in ons leven gekomen. Mijn vrouw wilde een schildpad. We kochten er een bij de dierenwinkel, maar al na een paar weken bleek het aquarium veel te klein. We hebben er nu een van 150 liter. Dat is haast een kleine badkuip die je dan in huis hebt.

Uit de hand gelopen hobby
Ook de aanbevolen gedroogde garnalen bleken niet echt geschikt als voedsel voor Luigi. Toen zijn we ons gaan verdiepen in schildpadden. Hij krijgt kattenvoer, dat is heel geschikt. En af en toe wat gekookte kipfilet. Het is niet zoals een goudvis - je gooit er wat voer in en je houdt de kom schoon. Er komt echt veel meer bij kijken. Luigi is een hobby geworden die een beetje uit de hand is gelopen.

We hebben ook flink met hem gedokterd. Toen we hem net hadden, kreeg hij na twee weken een longontsteking. Dat was zielig, want dan gaan ze scheef zwemmen omdat de lucht in de longen ongelijk is verdeeld. Hij heeft ook nierstenen gehad. Daar heeft-ie een infuus voor gehad, zodat hij ze kon uitplassen. Nu heeft hij wat problemen met het vervellen van zijn schild. We zijn heel blij met onze dierenarts, Dieuwert Slager van Beekzicht. Hij heeft veel voor ons gedaan.

Nick Kamp (39) uit Hengelo

Volledig scherm

Het is geen tam konijn dat je op schoot hebt. Het zijn dieren waar je met verstand mee om moet gaan. Toen ik 12 jaar was, zag ik een albino tijgerpython in een dierentuin. Toen wist ik: die wil ik ook. Dolly heb ik nu elf jaar. Daarnaast heb ik nog een boa constrictor, Boa genaamd. Eigenlijk zou ik met Boa op de foto gaan ,maar die was een beetje chagrijnig en had geen zin. Dolly wel.

Het zijn prachtige dieren. Af en toe haal ik ze uit het terrarium, om wat te rekken en te strekken. Om contact te maken en wat aan lichaamsbeweging te doen. Ze zijn heel nieuwsgierig, ze kruipen overal in. Mijn slangen zijn niet giftig: het zijn wurgslangen. Ik ben een keer gebeten door Dolly. Dat was mijn eigen schuld. Ik lette niet op, deed het verkeerde raampje van zijn terrarium open. Hij schrok en beet mij in mijn arm. Een tetanusprik, een paar hechtingen en mijn arm moest in het verband. Bang ben ik niet. Dat kan ook niet, want dan kun je niet met ze omgaan.

Extra's
Dierendag vier ik heel bewust. De slangen krijgen wat extra's. De python eet konijnen, de boa constrictor krijgt ratten. Dat klinkt heel hard, maar dat is wat ze eten.Ik kan echt genieten van de slangen. Dan zet ik een stoel voor het terrarium en ga ik naar ze kijken. Dat geeft me rust. Ik vergeet alles om me heen. Haast therapeutisch.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman, Jan Houwers & Christian van der Meij