Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Die afstand is toch wel typisch FC Twente geworden

FC Twente speelt zaterdag een besloten wedstrijd, niemand is welkom, ook de media niet. De trainer wil dingen uitproberen en kan daar geen pottenkijkers bij gebruiken… Prima, mag. Maar als je dat leest denk je zo langzamerhand toch: het is wel een beetje typisch Twente geworden, die afstand. En dan vraag ik me af: is het nodig?

Heracles Almelo is deze week in Spanje en pakt het volledig anders aan. De club is open, doet niet moeilijk over dingen en geeft de groep meegereisde Tukkers elke dag het gevoel welkom te zijn. Waar deuren open kunnen, gaan ze open. Waar ontspannen gepraat kan worden, wordt er gepraat. En als afzondering gewenst is, dan gebeurt dat vanzelfsprekend ook. Niemand doet belangrijker dan een ander.

Natuurlijk is de ene club de andere club niet en vergelijkingen gaan ook vaak mank. FC Twente is groter dan Heracles, FC Twente staat hoger dan Heracles en heeft een ander doel dan de club uit Almelo. Bovendien draagt Heracles het familiegevoel heel sterk uit en is dat niet per se een behoefte van Twente. Allemaal waar, maar geen reden om de poorten dicht te gooien of verkrampt te doen, want dat werkt vaak toch averechts.

Heracles kiest ervoor om spelers en sponsors af en toe met elkaar te laten eten, om de binding te vergroten. Dat zoiets bij een topclub als Feyenoord of Ajax niet kan, is logisch. Het gevolg van die clubs is veel groter, maar er is ook een tussenweg mogelijk. Feit is: hoe groter de afstand, hoe minder het begrip en de betrokkenheid wordt. Andersom werkt het ook: hoe meer je als trouwe fan, sponsor of media een band op kunt bouwen met je club, hoe groter het begrip en de betrokkenheid. Dat werkt niet alleen in het voetbal zo.

Iedereen moet het op zijn eigen manier doen, FC Twente, Heracles en al die andere clubs die wel of niet de warme oorden opzoeken. Die het wel of niet nodig vinden om een weekje samen hoog en droog te zitten of die vol overtuiging kiezen voor eigen haard. Wat werkt voor de ene club hoeft ook niet te werken voor de andere club. Maar voor ieder mens zal gelden dat het gevoel van ‘welkom zijn’ toch een stuk beter voelt dan een verre groet.

Fardau Wagenaar