Volledig scherm
© Robin Hilberink

Digitale planners verdrijven schoolagenda's uit Twentse klassen

ENSCHEDE - Op het gebied van schoolspullen is een heel nieuw tijdperk aangebroken. De V&D Schoolcampus, decennialang dé hotspot voor het aanschaffen van geodriehoeken en agenda’s, is met het faillissement van het warenhuis ter ziele. Hema, Bruna, Action en boekhandel Broekhuis springen in het gat. Maar met name voor de agenda’s is het een krimpende markt.

De meeste scholen in de regio hebben tegenwoordig een digitaal systeem waar leerlingen van alles kunnen nakijken. Huiswerk, cijfers, lesuitval, toetsen: in principe staat alles er in. De systemen, met namen als Magister, SOMtoday of Itslearning, zijn bereikbaar via een app op de smartphone. Dus wie heeft er nog een agenda nodig?

Christelijke agenda
“Ik vertrouw mijn eigen agenda meer dan die van school”, zegt Marieke Rotman (14) gedecideerd. Met haar moeder Ria doet ze inkopen bij de Action voor het nieuwe schooljaar: de derde klas op het Bonhoeffercollege Bruggertstraat in Enschede. “Op school hebben we Itslearning en het is de bedoeling dat alles daar in staat. Maar sommige leraren vergeten het nog wel eens bij te werken en dan vind ik het handig dat ik mijn eigen agenda heb.”

Ze heeft voor een heel bijzondere gekozen: de Belle-agenda. “Belle is een christelijk maandblad en zij geven die agenda uit. Hij is ook alleen te koop bij de christelijke boekhandel, ik heb hem hier in Enschede bij boekhandel David gekocht. Niet dat ik heel erg christelijk ben, ik vond het gewoon een mooie agenda. En dat er Bijbelteksten in staan vind ik eigenlijk wel leuk, dat is bijzonder.” De andere spulletjes worden vooral bij de Action aangeschaft, “want ze hebben hier leuke dingen en het is lekker goedkoop.”

Kapotte passer
Dat vinden ook Thea Paus en Peter Dost uit Losser, die met hun kinderen bij de Hema lopen. Veel spullen zijn aangeschaft bij de Action “maar vorig jaar hebben we daar een passer gekocht die binnen een week kapot was. Dus gaan we voor een paar dingen nu toch naar de Hema”, vertelt Thea. Dochter Joy (12) heeft zo op het oog vrij saaie bruine schriften gekocht. “Maar die ga ik helemaal versieren!”, meldt ze. “Ik heb een filmpje op YouTube gezien hoe je je schoolspullen helemaal persoonlijk kunt maken en dat leek me echt leuk.”

Ze gaat naar de brugklas van het Twents Carmel College in Losser en heeft dus alles nieuw nodig: het lijstje zit in haar tas en ze vinkt keurig af wat er al aangeschaft is. Broer Ian (14) gaat naar de derde van TCC Oldenzaal en is wat relaxter. “Ik heb het meeste al.” Hij heeft een simpele, functionele agenda gekozen. “We hebben op school SOMtoday, daar hoort alles in te staan maar daar houdt niet iedereen zich aan. Dus heb ik wel een agenda nodig. Maar dat hoeft niet iets heel bijzonders te zijn.”

Alles in Magister
Er zijn ook scholen waar de systemen wel goed functioneren. Nick van Raaij, leerling van 4 havo op OSG Erasmus in Almelo, koopt geen schoolagenda. “Toen ik naar de brugklas ging heb ik nog wel een agenda gekocht, maar vanaf de derde klas was dat niet meer nodig. We hebben Magister en onze leraren zijn verplicht alles daarin te zetten. Dat ging de eerste jaren niet zo goed maar nu wel. Een heel enkel keer vergeten ze dat en dan hoef je dus bijvoorbeeld de toets niet te maken.” Maar als je iets wilt noteren dat niet in Magister staat? Nick: “Dan zet je dat in je telefoon. Er zijn nog wel een paar klasgenoten die een papieren agenda hebben, maar de meesten gebruiken gewoon hun mobiel voor privé-afspraken. En als je toch iets voor school moet noteren kan dat ook, maar we moeten wel altijd de leraar om toestemming vragen om onze mobiel in de klas te gebruiken.”

Strakke planning
Jhamel Mailopuw (15) blijft bij de vertrouwde papieren agenda. Hij gaat naar het examenjaar op OSG Montessori in Hengelo. “Op het Montessori is het maken van je eigen planning heel belangrijk. Daarom krijg je de eerste twee jaar een agenda van school, omdat dat helpt bij een bepaalde manier van plannen. Vanaf de derde klas mag je zelf kiezen. We hebben op school wel Itslearning maar het Montessori vindt zelf dat je daarnaast ook nog een agenda nodig hebt. Ik zoek iets met een strakke indeling en niet te kinderachtig. En niet met dat gladde papier, want dat vlekt te snel bij het schrijven.”

Op de tafel bij boekhandel Broekhuis heeft hij wat dat betreft keus genoeg: van zwart zonder plaatjes tot agenda’s van Fokke en Sukke, het Nederlands elftal (niet erg populair, aan de stapel te zien) en Loesje. “Vorig jaar had ik iets met Engelse bulldogs, omdat we zelf ook zo’n hond hebben. Maar die zie ik nu niet. Dus ik moet nog even goed zoeken.”