Volledig scherm

Discutabele hersenoperaties in MST

ENSCHEDE - Het MST doet onderzoek naar hersenoperaties van neurochirurg Lenders, gedaan in opdracht van ex-neuroloog Jansen Steur. Volgens het Enschedese ziekenhuis ondergingen dertien patiënten ingrepen op ‘twijfelachtige indicaties’. Mathieu Lenders heeft zijn werk voorlopig neergelegd.

De dertien patiënten van de artsen Jansen Steur en Lenders zijn er gistermiddag van op de hoogte gebracht dat er twijfel is ontstaan over hun hersenoperaties. Het gaat met name om Parkinson-, dystonie- en tremorpatiënten. Voor hen is een nazorgpoli in het Medisch Spectrum Twente geopend. Het is onbekend of patiënten lichamelijk schade hebben opgelopen. Het merendeel was niet meer bij het ziekenhuis onder behandeling.

In een aantal gevallen was de doorverwijzing twijfelachtig, maar had de operatie wel het beoogde resultaat, zegt het MST. Het gaat om het wegnemen van hersenweefsel (biopten) en het plaatsen van een soort pacemaker voor de hersens.
Lenders blijft in afwachting van een extern vervolgonderzoek thuis.

Lees meer in de TC Tubantia van woensdag

DBS, een pacemaker voor de hersens
Het MST is één van de zes centra die Diepe Brein Stimulatie (DBS) mag toepassen bij hersenoperaties, bij met name parkinson en dystonie-patiënten. DBS is in feite het plaatsen van een soort pacemaker voor de hersenen. In de hersenen zijn veel verschillende gebieden betrokken bij het regelen van normale bewegingen. Sommige gebieden stimuleren lichaamsbewegingen, andere gebieden remmen die juist. Bij sommige aandoeningen is dat proces verstoord. De pacemaker - een zwakstroom stimulator - moet dat herstellen.