Volledig scherm
© Thinkstock

Dit zijn de 462 incidentenmeldingen in en rond asielzoekerscentra in de regio

Het asielzoekerscentrum in Azelo telt ruim 300 bewoners. In zes maanden tijd, overtraden zij 100 keer de regels. Dat klinkt ernstig, maar deze cijfers vertellen niet het hele verhaal. Want vaak worden vooral de huisregels overtreden. De eigen kamer wordt niet schoon gemaakt, de brandmelder is afgeplakt of de muziek staat te hard.

„Het kunnen heel simpele incidenten zijn, zoals roken op de kamer’’, zegt locatiemanager Remko Kootstra. ,,Maar we voeren dit wel op als incident, omdat we een beeld willen hebben van de locatie en ook van een bewoner.” Maar toch, met 100 incidenten spant Azelo de kroon. Kootstra: „Dat zijn veel incidenten, denken mensen dan. Maar op het azc in Azelo zijn we erg duidelijk over onze huisregels, waardoor het rustig blijft. En elke locatie is anders.” Locatiemanager Kootstra zegt dat de cijfers van de verschillende locaties uit het halfjaarlijkse landelijke incidentenoverzicht vooral niet met elkaar vergeleken moeten worden. „Bij ons in Azelo zijn bijvoorbeeld veel alleenstaanden. Ook kunnen we dankzij onze 1- en 2-persoonskamers betere opvang bieden aan mensen die het psychisch zwaarder hebben.”
Niet alleen een cijfer, maar ook de terminologie kan een vertekend beeld geven. Een zelfdestructieve actie is bijvoorbeeld niet per definitie een suïcidepoging, legt woordvoerder Gerrie van den Berg van het COA uit. „Bij een zelfdestructieve actie kun je denken aan bewoners die zichzelf verwonden, een overdosis medicijnen innemen of in hongerstaking gaan.” In het azc in Almelo registreerden ze dertien van deze zelfdestructieve acties. Geen privacy Syriër Mohamad Hamdan (26) heeft nu een eigen huisje in Neede, maar bracht maanden door in verschillende azc’s in het land. De advocaat in opleiding herinnert zich nog een moeilijke man in Aalten. „Hij kwam uit Iran en was hier zo’n anderhalf jaar”, vertelt Hamdan. „Hij was elke week dronken en sneed zichzelf met een schaar.” Andere bewoners hielden afstand. „Maar ik leerde hem kennen en zag dat hij niet agressief was. Hij had veel problemen in Iran en wilde echt niet terug.” In Hoogeveen waren de problemen in het azc volgens Hamdan groter. Mensen schopten er trammelant om hun procedure te versnellen, vertelt hij. „Dat kon ik echt niet begrijpen. Je zoekt hier toch vrede?” Hamdan is dankbaar voor zijn kans in Nederland, maar ziet ook waardoor de problemen in azc’s kunnen ontstaan. „Het is er niet fijn, want je hebt geen privacy. Je deelt je kamer, keuken, badkamer, alles.” Bovendien zitten mensen van verschillende culturen met verschillende religies bij elkaar op de lip. Astrid Valikhani, werkzaam bij het centrum voor psychotrauma van Mediant in Enschede, zegt dat veel vluchtelingen zich in een azc nog steeds niet veilig voelen. „Je hebt een gigantische hoeveelheid mensen bij elkaar, ieder met hun eigen nare verhaal. En dat brengt spanningen met zich mee.” Door incidenten kunnen angsten weer naar boven komen. „Je loopt het risico dat mensen door de buitenwereld gezien worden als crimineel of onruststokers.”
Bij het COA zijn landelijk in de eerste helft van 2016 ruim 9.100 meldingen van incidenten geregistreerd. In 2015 waren dat er ruim 8.100. De toename is het gevolg van een betere registratie, maar van invloed zijn ook de hoge bezetting bij het COA, langere wachttijden en noodopvangplekken.