Volledig scherm
Wethouder Erik Lievers © Wouter Borre

Duizenden Twentenaren volgend jaar meer keuze uit zorgaanbieders

HENGELO - Niet minder, maar juist meer keuze uit zorgaanbieders. Dat is volgend jaar waarschijnlijk de situatie voor ongeveer 10.000 Twentenaren die nu dagbesteding krijgen of op individuele begeleiding dan wel kortdurend verblijf in een instelling zijn aangewezen.

Dat is de uitkomst van de eerste van in totaal drie aanbestedingrondes die de veertien Twentse gemeenten dit jaar doen voor de zorgtaken die ze vanaf januari van het rijk overnemen. De gemeenten hebben gisteren 162 aanbieders (zorgverleners) laten weten dat ze voldoen aan de eisen voor de zogeheten maatwerkvoorzieningen, zoals zorgboerderijen en thuisbegeleiders van mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening. De Twentse gemeenten schatten, dat er nu ongeveer 90 zorgaanbieders werkzaam zijn voor dezelfde groep. Zij worden tot 1 januari betaald via het zorgkantoor.

Daadwerkelijke zorgaanbieders
Of alle uitverkoren 162 aanbieders straks ook daadwerkelijk de zorg aanbieden, is nog niet duidelijk. Ze mogen namelijk ook afzien van een contract, bijvoorbeeld omdat ze de korting op hun huidige tarieven te groot vinden. De gemeenten van het verband Samen 14 willen daarom nu nog geen namen bekend maken van uitverkorenen, laat staan van afvallers.

Kortingspercentage
Na veel gereken met de laatst bekende kortingspercentages die het rijk oplegt, is Twente uitgekomen op een tariefkorting van 19 procent voor de zorg die onder de wet WMO valt en 10 procent voor het over te nemen gedeelte van de Jeugdzorg. Dat is minder dan eerder verwachte kortingen, die voor de WMO tot wel 25 procent opliepen. Zorgaanbieders die voor 26 september het zogenaamde raamcontract voor volgend jaar tekenen, accepteren daarmee deze kortingen op hun huidige tarieven.

Contract
Daarmee is overigens niet bekend hoeveel werk zij volgend jaar behouden of krijgen, als ze nieuw op dit stukje markt zijn. De klant mag in 2015 namelijk zelf een keuze maken uit de gecontracteerde instellingen, maatschappen en zelfstandigen. Op de groep van ongeveer 10.000 Twentse klanten zijn er 200 die straks niet meer bij hun huidige aanbieder terecht kunnen, omdat deze geen contract krijgt.

Verlies vertrouwde zorgaanbieder
„We gaan voor hen zo snel mogelijk een goede oplossing zoeken”, zegt wethouder Erik Lievers van Hengelo, die samen met drie collega’s het proces namens de 14 gemeentebesturen coördineert. Lievers wijst er op, dat ook in de oude situatie soms grote groepen klanten hun vertrouwde zorgaanbieder verliezen, bijvoorbeeld bij een faillissement van een instelling.

Zijn collega Johan Coes (Hellendoorn) herhaalt de verzekering van de gemeenten, dat alle huidige klanten in Twente volgend jaar de zorg houden die ze dit jaar ook krijgen.

Later deze herfst wordt duidelijk, hoeveel aanbieders een contract voor de andere nieuwe gemeentelijke zorgtaken krijgen.