Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Een bloemetje en een knie zonder kraakbeen voor Myrthe Beld

ALMELO/AMSTERDAM - Haar laatste wedstrijd speelde ze in 2015, maar de bond is Myrthe Beld (27) niet vergeten. De Tubbergse basketbalster werd gisteravond in Amsterdam in het zonnetje gezet, als dank voor wat de oud-international voor haar sport heeft gedaan. ,,Zelf basketballen lukt helaas niet meer.’’

Haar linkerknie is op, niet meer geschikt voor sporten. De boodschap van de specialist van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht aan Myrthe Beld was duidelijk. „Ik wist het eigenlijk wel, maar het was iets wat ik niet wilde horen. De arts zei: ‘Als je nog in het normale, dagelijks leven wilt functioneren, dan moet je nu stoppen met basketballen’. Niet gek ook, als je bedenkt dat ik toen niet eens een half uurtje pijnvrij kon staan.”

Fietsapparaat
Beld, groot geworden bij het Tubbergse Jolly Jumpers, speelde in 2015 nog in de eredivisie van het Nederlandse basketbal, in Landsmeer bij Loon Lions. Dat ging al met horten en stoten, omdat ze een knie zonder kraakbeen heeft. „Ik kon maximaal 20 minuten in een wedstrijd spelen. In de hal stond naast het veld zelfs een fietsapparaat, zodat ik tijdens een wisselbeurt mijn knie kon blijven bewegen. Om te voorkomen dat- ie tijdens een wedstrijd dik en pijnlijk werd.”

Pijnstillers
Ze slikte toen zware medicijnen. Met pijnstillers en ontstekingsremmers haalde ze met de Lions de play-offs om de landstitel. Twee wedstrijden in een week tijd was iets te veel voor haar knie. Een operatie had niet het gewenste resultaat opgeleverd, terwijl de Tubbergse guard een jaar daarvoor ook al aan haar achillespees was geopereerd. „Heel gek eigenlijk. Ik basketbal al vanaf mijn zesde en heb nooit een zware blessure gehad. Tot 2013, toen ging het in één keer mis. De laatste jaren was ik vooral aan het revalideren, proberen om terug te komen op niveau. Als je altijd fit bent geweest en nu vanwege problemen vroegtijdig moet stoppen, dan komt dat wel hard aan.”

Weer spelen in een sterke buitenlandse basketbalcompetitie was haar grote wens. „Het is er helaas niet van gekomen, en dat is zuur. Zonder die knieproblemen had ik best nog een paar jaar kunnen basketballen. Dat is uiteindelijk het leukste wat er is”, zei ze woensdag, voordat ze in het zonnetje werd gezet tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Estland. Als international kwam ze meer dan 60 maal in actie voor Nederland. „Een leuk gebaar van de bond.”

Kraakbeentransplantatie
Ondanks dat ze inmiddels al lange tijd is gestopt, zit Beld nog volop in het revalidatieproces. Ze was een van de 50 kandidaten voor een kraakbeentransplantatie en kan inmiddels vooruitgang melden. „Ik kan het nu twee uur volhouden om te staan, maar pijnvrij traplopen lukt nog niet. Dat gaat nog lang duren.”