Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Een jaar na het tromgeroffel van Joop...

Het is een jaar geleden: Joop Munsterman belde, hij had een belangrijke mededeling. De voorzitter van FC Twente nam die middag plaats achter de tafel, keek uit op het veld in De Grolsch Veste. Het stadion waar hij zo trots op was. ,,Ik ga vanavond tijdens de nieuwjaarsreceptie mijn afscheid aankondigen’’, vertelde hij. Het was mooi geweest, vond hij. Munsterman was toe aan rust. Hij zou einde van het seizoen vertrekken. Het was een raar idee.

Die avond sprak hij, op zijn eigen meeslepende wijze. Hij vroeg een minuut stilte voor de slachtoffers van de MH17, eerde andere doden en benoemde de successen van FC Twente. Toen klonk er denkbeeldig tromgeroffel, gevolgd door de grote finale. Zijn aangekondigde afscheid. Er klonk applaus, een ovatie. Munsterman vertelde dat hij de club gezond achterliet. Een enkeling geloofde dat toen nog en vrijwel niemand wist hoe erg het werkelijk was.

Op dezelfde avond een jaar later, is de wereld in Twente totaal veranderd. Niet zijn opvolger Aldo van der Laan spreekt op de nieuwjaarsreceptie, hij is al lang gevallen. Net zo hard als Munsterman, die niet lang na zijn speech de club moest verlaten. Velen moesten daarna vertrekken, vaak ongewild. Om te redden wat er te redden viel. Er is veel aangericht, veel gebroken. De club hangt nog steeds aan een zijden draadje. Op de receptie van 2016 is het dan ook niet de geest van Munsterman die rondwaart, laat staan zijn ingebeelde succes. Wat is achtergebleven zijn de smeulende resten van de aangerichte puinhopen, en werken anderen met man en macht aan het herstel .

Maar er is ook hoop bij de achterblijvers,er is Twentse relativering en nuchterheid. Het idee: ‘het is zwaar, maar het gaat goed komen, we gaan het redden.’ Dinsdag net voor de receptie werd de Ledenvereniging FC Twente 65 opgericht. Hun roepnaam: ‘Twente, verenigt’. Alle sponsors en supporters steunen dit initiatief. De leden zetten de schouders eronder, willen weer deel uitmaken van de club. Ze hadden de afgelopen jaren steeds meer het gevoel gekregen: we zijn klant, geen onderdeel van de club. Twente dreef weg,van de mensen af. Dat is afgelopen, Twente wordt weer van hen.

De ellende is nog niet voorbij, de organisatie van Twente is er ook nog lang niet bovenop, in de competitie staat de ploeg er niet denderend voor en financieel zal het lang duren voor het weer echt goed gaat. Sterker nog... Dinsdagavond viel er doodleuk weer een lijk uit de kast bij Twente.Transfers uit het verleden roepen vraagtekens op. Ofwel, er komt opnieuw een onderzoek. Is er dan niets positiefs? Jawel, ondanks alles herkennen de fans tussen de ellende langzaam hun oude club weer. Een jaar na het aangekondigde afscheid van Munsterman is er weer een sprankje hoop. Hoop dat FC Twente weer FC Twente wordt. En alleen dat al is een heel klein beetje een goed begin van 2016.

Fardau Wagenaar