Volledig scherm

Eerste marathon op natuurijs in Twente

HAAKSBERGEN - De eerste marathon op natuurijs vindt donderdagavond plaats in Haaksbergen. Dat heeft het bestuur van de IJs- en Skeelerclub Haaksbergen bekendgemaakt. TUB TV brengt in de loop van de middag een reportage vanaf het natuurijs in Haaksbergen. De reportage "Kun je op school nog wel veilig ademen?" komt hierdoor te vervallen.

De wedstrijd voor de vrouwen begint om 19.00 uur. De mannen starten een uur later. Het is de eerste keer dat de Noordlarense ijsclub De Hondsrug en ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord worden afgetroefd in de strijd om de schaatsprimeur.

Vorig seizoen was de anonieme André Klompmaker de laatste winnaar van een Nederlandse natuurijsmarathon. Hij schreef de race in Veenoord op zijn naam. Het complete schaatspeloton verbleef toen (25 januari) op de Oostenrijkse Weissensee. Dat zou nu ook weer het geval geweest zijn. Maar wegens enorme sneeuwval worden er tot en met zaterdag geen wedstrijden op de Weissensee gehouden. De grote groep marathonschaatsers verblijft derhalve nog in Nederland.

De ijsvloer op de ondergespoten skeelerbaan (400 m) in Haaksbergen voldoet momenteel aan de vereiste dikte van 3,5 centimeter. De komende nacht wordt er nog meer water op de skeelerbaan aangebracht, waardoor de ijskorst nog dikker wordt. De mannen schaatsen in Haaksbergen 125 ronden en de vrouwen 50.